Stockholm

Den "Sverigevänliga" nätrörelsen – och hur vi tog oss in i den

Gustav Holmström, till vänster, och Henrik Eriksson, till höger.
1 av 5
Gustav Holmström, till vänster, och Henrik Eriksson, till höger. Foto: Nyheter24
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson och utvecklingschef Gustav Holmström berättar om reportageserien "Nätkrigarna".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Skribenterna:

Henrik Eriksson är chefredaktör på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @erikssonhenrik

Gustav Holmström är utvecklingschef på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

Under flera års tid har vi levt i en annan värld. En "Sverigevänlig" värld som är svår att förstå för de oinvigda. Vi nästlade oss in i den med hjälp av ett fejkat Facebookkonto och blev snabbt vän med Sverigedemokrater och deras sympatisörer. Flera av våra "vänner" sitter i den absolut högsta ledningen medan andra jobbar på gräsrotsnivå. En sak har de gemensamt. De har tröttnat på media, vad de kallar för "sjuklövern" och invandring.

De väljer att läsa och sprida nyheter från sajter som bekräftar deras världsbild. De är nätkrigare. De hävdar att media vägrar skriva sanningen om invandringens kostnader och hur flyktingströmmen påverkar vårt land. Samtidigt menar de att vi i media ljuger och för en hatkampanj mot partiet och åsikterna de står för.

Deras öppenhet och välkomnande inställning till att få en ny Sverigevän har gett Nyheter24 möjligheten att skriva om och avslöja deras rasistiska och ibland skandalösa beteende på nätet. Det som är fascinerande är hur de tillsammans har växt sig starkare och större. I opinionsundersökningarna närmar sig Sverigedemokraterna 20 procent och allt fler ansluter sig.

Varför, frågar vi oss? 

I dag kan ni läsa första delarna i reportageserien "Nätkrigarna". Med Facebookkontot som utgångspunkt försöker vi förstå och analysera den "Sverigevänliga" rörelsen. 

I del 1 pratar vi med Lars, mannen som lever på för många okända platser av nätet. Del 2 visar exempel på hur Facebookflödet kan se ut för en person som lever i de "Sverigevänliga" kretsarna. I del 3 tittar vi närmare på en specifik och speciell grupp. Del 4 tar oss ut på gatan, till Malmö, för att träffa personerna som länge fört ett eget krig på nätet men som nu är på väg ut på gatan. 

Nu vet ni att vi finns – men vi finns här föra att vi vill förstå.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.