Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl.
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl. - Foto: Letti Freiwalds

Nej, Alliansen och Regeringen – det här var DÖ-trist

Decemberöverenskommelsen är debattens stora förlorare, skriver Karl-Anders Lindahl.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Karl-Anders Lindahl

Karl-Anders är politisk reporter och krönikör på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @KarlandersL

Med endast 1218 dagar kvar till valdagen bestämde sig SVT för att slänga ihop en partiledardebatt.

Och trenden är tydlig. Decemberöverenskommelsen, som går ut på att Alliansen ska släppa igenom rödgröna budgetar för att hålla ute Sverigedemokraterna, skadar den svenska debatten.

Det måste finnas en extremt stor frustration bland de borgerliga väljarna efter den här debatten. Alliansen håller inte med S och Mp på en enda punkt, men kommer ändå inte göra något för att stoppa deras budget.

De enda som faktiskt kunde rakt kritisera och visa taggarna utåt var Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. De andra sex partiledarna gjorde en blek insats, tyngd av parlamentariskt rotmos och osäkerhet om vilken partipolitik som gäller.

Åkesson fick navigera mellan ämnena, med mantrat “massinvandring” på repeat, och Sjöstedt kunde använda sin position till vänster som plattform för vassa hugg.

Frågan är nu hur mycket Sverigedemokraterna kan växa utan att de borgerliga leden på allvar börjar ifrågasätta Decemberöverenskommelsen.

Men en sak är klar. Regeringen och Alliansen klarar inte av allt för många fler partiledardebatter om det ska se ut så här i fortsättningen.


/
/
SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde decemberöverenskommelsen upplösas?
Tack för din röst!