Män kan inte ta ett nej – om de får ett tar de vad de vill ha ändå

- 18/10/2016, 12:31 -

Nyheter24:s Antonia Backlund konstaterar att män om och om igen visar att ett nej inte betyder ett nej, utan tar vad de vill ha utan att fråga.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under helgen gjorde ett franskt tv-program en parodi på det brutala rån som Kim Kardashian utsattes för i Paris. Något som så rent ut sagt är äckligt i sig, men ännu äckligare är det som hände efter att skådespelerskan Soraya, som spelade Kim, blivit "fritagen".

Programledaren frågade då, som om det vore en självklarhet, om inte hennes "hjälte" borde få en kyss som tack. Som om han förtjänar att få suga fast sina läppar vid hennes bara för att han är "hjälten". Som om hon skulle vara skyldig honom det.

När hon sedan generat säger nej till en kyss tar sig mannen som nekas friheten att själv kyssa henne. Men inte på munnen. Nej, på bröstet. Följt av att programledare och publik skrattar. Skrattar! Medan Soraya blir uppenbart obekväm och chockad.

Här visar den här mannen för en hel tv-publik, att han, som man, inte kan ta ett nej. Han anser att han förtjänade att få en kyss. När han sedan nekas, ja, då löser han det genom att sexuellt ofreda kvinnan som nekat honom. Och sedan skrattar alla – inte åt honom. Utan åt henne.

Är inte det det ultimata beviset för våldtäktskulturen, och att den dagligen, om och om igen, reproducerar sig själv? Och så undrar fortfarande män varför kvinnor är rädda för att säga nej till en man.

Ja, här har ni svaret: när en kvinna nekar en man något han anser sig ha rätten till så kommer han inte lyssna. Han kommer ta det han vill ha ändå.

Antonia Backlund är 22 år och reporter på Nyheter24.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.