Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
373
reaktioner idag

Om Jimmie Åkesson får skaffa barn borde vem som helst få göra det

HBTQ-personer måste bevisa att de förtjänar att få barn – men det behöver inte heterosexuella.

Malin Nilsson vill att HBTQ-personer ska få skaffa barn på samma villkor som heteropersoner.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Igår skrev Nyheter24 om 21-åriga Matilda och 23-åriga Frida som inte får skaffa barn – för att de är för unga.

Trots att paret nästan helt har passerat utredningen för att få assisterad befruktning genom att genomgå undersökningar, möten och psykosociala tester har de alltså i sista stund fått avslag.

Region Örebro har nyligen infört en regel om att par som vill ha hjälp med att få barn måste båda partner vara minst 25 år.

En regel som inte bara är ett hån mot Matilda och Frida – utan hela HBTQ-communityn.

I Sverige talar vi ofta i positiv anda om vårt framgångsrika jämställdhetsarbete och öppna samhälle. Men vi HBTQ-personer vet att det ser annorlunda ut.

Även de system som är som gjorda för att stödja och hjälpa motarbetar oss ständigt.

Transpersoner genomgår alldeles för långa utredningar för att bevisa att de är säkra på sin identitet. Våldsbrott mot transpersoner går inte ens under kategorin hatbrott. Och vi bi- och homosexuella får alltid kämpa för att visa att vi är lämpliga som föräldrar, för att nämna några exempel.

Men ingen ifrågasätter straighta föräldrar. Ingen undrar om Jimmie Åkesson som representerar ett högerextremt parti är lämplig som förälder. Han behövde knappast gå igenom massa tester. Hans fru behövde knappast få sitt BMI mätt för att se om det är lämpligt för henne att vara gravid.

Det många heterosexuella inte förstår är privilegiet att leva i ett samhälle helt anpassat efter deras sexualitet. Aldrig ifrågasatt. Allt är mycket enkelt, särskilt när det kommer till barn.

Så länge du är hetero spelar det ingen roll om du är 14 eller 70 år gammal. Även om du är rasist, sexist eller dödssjuk är det ingen som ifrågasätter om du är lämplig som förälder och ber dig gå igenom massa tester. För så länge du kan bli gravid med ett enkelt ligg duger du tydligen precis som du är.

Ingen åldersgräns. Inga hälsoundersökningar. Inga samtal med psykolog. Nada. Zero.

Från dagen vi fyller 18 år får vi röka cigaretter, dricka alkohol, köra bil, gifta oss och till och med gå ut i krig. Det enda som krävs i utbyte är att se mitt id-kort.

Men hittar du som HBTQ-person någon som du vill skaffa familj med ska du tydligen bevisa att du fanimej förtjänar en unge.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde det vara lättare för HBTQ-personer att adoptera?

Mer:

Staten ska skita i vad jag kollar på för porr