Nyheter24:s reporter Amanda Leander önskar att föräldrar kunde se till de enskilda barnens bästa på Lucia.
Nyheter24:s reporter Amanda Leander önskar att föräldrar kunde se till de enskilda barnens bästa på Lucia. - Foto: Privat/TT

Luciafirandet i förskolan är ett påhitt för själviska föräldrar

Idag firar många förskolebarn Lucia för sina föräldrar runt om i landet, vilket Nyheter24:s reporter Amanda Leander anser är själviskt.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vet ni vilket förskolebarn som var mitt i Luciatåget? Jo, det barnet som alltid stod och såg sur eller rädd ut. Eller blev ledsen. Kanske inte sjöng alls. Det barnet som plötsligt behövde springa till någon vuxen för att bli tröstat.

För dessa barn finns också, ni har alla sett dem. De barn som älskar att sjunga, som tar i för glatta livet under repetitionerna och ser fram emot framträdandet lika mycket som alla andra.

Men sen kommer den, Den Stora Luciadagen. Dagen då barnet helt plötsligt ska gå upp så mycket tidigare än vanligt, stressa iväg till förskolan, ta på sig konstiga kläder, stå och vänta spänt på att det höga sorlet från föräldrar och syskon ska lägga sig.

Och sen – showtime. Framför en kompakt vägg av långa och stirrande främlingar.

De allra flesta barn tar sig igenom den pärsen. Kanske till och med älskar det, som jag själv gjorde som barn. Men för en hel del barn är det en stund fylld av oerhörd stress, prestationsångest och oro. Inget är som vanligt, alla vuxna tittar på en och ofta blixtrar kameror till fastän fotoförbud råder.

Varje år försökte vi förbereda vårt barn. Peppa upp självförtroendet, lugna, trösta. Men allt föll som ett korthus. År efter år. Denna scenskräck och rädsla, blandad med besvikelsen i att inte klara av uppgiften som alla ens kompisar verkade fixa galant.

Ofta var det först lagom tills Luciafikat var slut som vårt barn hade lugnat ner sig och började njuta av allt mys. Och då var det över. Då började ältandet igen, följt av sorg över misslyckandet.

Jag vet att de allra flesta föräldrar och barn älskar Luciafirandet. Det gör även jag, av hela mitt hjärta. Men inte på bekostnad av ett enda barns välmående, oavsett om det är mitt eget barn eller någon annans.

Snälla föräldrar, kan vi försöka sluta vara så förbannat själviska?

Låt barnen ha sitt Luciatåg, men skippa uppvisningen för alla läskiga vuxna. Låt Luciafirandet vara en extra härlig del av en helt vanlig förskoledag istället.

Låt de barn som vill få klä ut sig och sjunga för sina kompisar på andra avdelningar. Låt de andra barnen få vara precis som de är, efter eget behov. De barn som behöver extra mycket rutiner, trygghet och lugn och ro. De är fler än du tror.

En stor del av livet är att våga utmana sig själv. Men det betyder inte att alla barn är stöpta efter samma mall eller har en jämnhög tröskel för oro och ängslan.

Kanske kan ditt barn istället ha en egen uppvisning hemma sen för familj och släktingar tillsammans med kompisar, om det vill?

Våga se barnens individuella behov när de är små. De har ett helt liv framför sig av att stöpas ner i samhällets snäva normer och rutiner sen.

Kan vi snälla låta förskolan få vara en trygg fristad för barnen, även på Lucia?

Amanda Leander är reporter på Nyheter24. Här kan du läsa ett urval av hennes tidigare krönikor:

Här är 5 anledningar att absolut inte vaccinera ditt barn

Jag älskar dig pappa – ditt elaka, självupptagna och begåvade as

Hur har du mage att skratta bort frågan om skolmaten, Fridolin?

En av mitt barns viktigaste föräldrar är bonusmamman

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.