Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem stora skillnader jag har märkt efter att ha varit rökfri i ett år

- 22/05/2018, 22:17 -

Nyheter24:s Saara Olsson slutade röka för ett år sedan efter att ha rökt i flera år. Här är de fem största skillnaderna hon märkte efter året som gått.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag rökte i ungefär sju år, och njöt av ciggen till morgonkaffet, sen efter maten och alla där emellan. Men förra året bestämde jag mig för att sluta. Vilket jag gjorde, och nu har det gått ett år och några dagar, sedan jag tog min sista cigg. 

Och jag har gjort en resa, jag menar för två år sedan skrev jag om att jag blev irriterad när mentolcigaretterna försvann och senare skrev jag hur lätt det var att sluta röka. I alla fall för mig. 

Så vad har förändrats och vilka skillnader har jag märkt? När jag läser om vad som händer i kroppen när någon slutar röka så står det att luktsinnet och smaksinnet förbättras redan efter ett par dagar och att luftrören slappnar av. 

Och efter ett år så är risken att jag drabbas av en hjärtinfarkt halverad jämfört med om jag hade fortsatt att röka, vilket är ganska fantastiskt.

Min hälsa

Den främsta anledningen till varför jag slutade var för min hälsa, och på ett år märker jag en skillnad. Jag har mer energi och bättre kondition (vilket inte är så konstigt).

Ekonomin

Den största fördelen med att sluta röka är ju utan tvekan att hälsan förbättras. Men en annan fördel är att man också sparar pengar. Här kan du läsa om hur mycket pengar man sparar på att skippa ciggen

Bättre hy

Att sluta röka påverkade inte bara min hälsa och plånbok. Det syns också, för efter ett år som rökfri så känns min hy fräschare och jag själv upplever att jag har lyster och ett "fan-vad-grym-jag-är-som-slutade-röka"-glow. 

Mitt mående 

Det är inte bara konditionen och energin som har förbättrats, mitt mentala mående är bättre. Jag känner mig mer glad, pepp och taggad. 

Man är lite stolt

Man känner sig väldigt duktig när man lyckas med att sluta röka och stark för att man faktiskt lyckas upprätthålla det. Så fan, vi alla som har slutat röka förtjänar en klapp på axeln. 

Saara Olsson är reporter på Nyheter24 och här kan du läsa hennes tidigare krönikor:

5 saker jag lärde mig av att sluta med sociala medier i en vecka

Pappa, skulle jag kunna få prata med dig några minuter?

5 nyårslöften alla killar borde ha för 2018

Sluta anta att Kylie Jenner kommer bli en dålig mamma

5 saker vi måste stå ut med på krogen – bara för att vi är tjejer

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.