Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Om du väljer att köra 50 på en 30-väg ska du inte ha ett körkort

- 19/08/2019, 13:10

"Om du känner att din rätt att köra så snabbt du vill står över andra människors säkerhet så ska inte du äga ett körkort." skriver Nyheter24:s Aretha Bergdahl.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag drar polisens nationella trafikvecka igång. Det innebär att de under en veckas tid lägger extra krut på att öka tryggheten ute på svenska vägar. 

I år förklarar polisen att de särskilt ska fokusera på vägar vid skolområden.

Ett ställningstagande som i samband med M Sveriges nyaste studie målar upp en skärrande bild av den svenska billisten. 

Studien visare nämligen att cirka 60 procent av alla bilförare i Sverige inte kan hålla hastighetsbegränsningen när de kör förbi en skola. 

Alltså, majoriteten av svenska billister. 

På platser som exempelvis Östergötland visar studien att hela 91 procent av de förare som mättes kör över hastighetsgränsen nära skolområden. 

Både studien och polisens insats blir till nyhetsartiklar som hamnar i mitt Twitter- och Facebook-flöde. Och i kommentarsfälten reagerar som vanligt svenska läsare från hela landet på innehållet. 

Lyckligtvis är det många som blir upprörda och chockade över studien, men i jämförelse med hur många som svär över polisens extrainsatta fartkontoller blir de förstnämnda en gles skara. 

Gällande polisens årliga trafikinsats, är ilskan och irritationen densamma varje år.

Ett faktum som jag förstår. Jag har själv körkort. Vardagen är stressig och ibland har man bråttom. Man försover sig, man ska hinna med ett tåg, man ska lämna barnen på dagis.

Livet går sällan ihop som man tänkt sig och det resulterar i att man kör snabbare än vad man tänkt för att hinna dit man ska. 

Just därför förstår jag också att man kan bli irriterad över att få böta när man kör 120 på en 110-väg eller 57 på en 50-väg. 

Det jag inte, och aldrig kommer att, förstå är de personer som har mage att svära över att de måste köra i en rimlig hastighet på platser med 30-gräns. 

I bostadsområden, vid vårdcentraler, utanför skolor. 

På platser där man specifikt satt hastigheten så lågt som möjligt för att konsekvenserna av fortkörning skulle vara förödande.  På platser där det är tydligt att det när som helst kan befinna sig en människa på vägen. 

Där tar min förståelse slut, faktiskt. 

För det är viktigt att kunna rikta kritik mot ordningsmakten när det finns en legitim grund för det. 

Men det finns ingenting i världen som rättfärdigar att bli arg på att polisen för att de försöker se till att barn kan ta sig från och till skolan utan rädsla för att bli påkörda. 

Och om du känner att din rätt att köra så snabbt du vill står över andra människors säkerhet så ska inte du äga ett körkort. 

Om du gillade denna krönika, så kanske du vill läsa någon av Arethas andra krönikor:

Du kanske är bekväm med n-ordet John Lundvik – men inte jag

Så här tycker du om dig själv fast du inte är smal

5 tips på hur du stöttar en vän som är deprimerad

Jag slutade röka – då förändrades det här

Varför låtsas nationalisterna och kvinnohatare bry sig nu?