Valet 2022 närmar sig. Vad står Centerpartiet för?
Valet 2022 närmar sig. Vad står Centerpartiet för? - Foto: Jessica Gow/TT och Claudio Bresciani/TT

Valet 2022: Här är 6 frågor och svar om Centerpartiet

Centerpartiet är ett av Sveriges åtta riksdagspartier. Men i vilken ideologi tar de avstamp, vilka är deras hjärtefrågor inför valet 2022 och vilket annat riksdagsparti står längst ifrån dem? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.


3 SNABBA FAKTA OM CENTERPARTIET:

Grundades: 1913

Partiledare: Annie Lööf (2011 - )

Riksdagsmandat efter valet 2018: 31

Centerpartiet fick 8,61 procent av rösterna under valet 2018 och fick på så vis 31 mandat i Sveriges riksdag. Läs mer om valresultatet år 2018 här.

Under söndagen den 11 september 2022 är det återigen dags för svenska folket att gå till valurnorna. Men vet du vilken ideologisk grund Centerpartiet står på, vilka deras hjärtefrågor är under årets valrörelse och hur deras idealsamhälle skulle se ut?

Nyheter24 reder ut just detta och mer med hjälp av Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, vars forskning handlar om just politiska partier.

Vilken ideologi utgår Centerpartiet ifrån?

– Centerpartiet är i dag ett socialliberalt parti, konstaterar Johan Hellström.

Vilken är den största förändringen som Centerpartiet genomgått?

– Centerpartiet har gjort en ganska gedigen resa, säger Johan Hellström och fortsätter:

– De har gått från att vara ett utpräglat agrarparti, ett bondeparti, för att senare bli ett bredare landsbygdsparti, till att i dag vara ett allmänborgerligt liberalt parti. Ett visst fokus på landsbygden finns fortfarande kvar, men det är inte lika uttalat som tidigare och det är inte bara sådana frågor man driver.

Vilka är Centerpartiets hjärtefrågor inför valet 2022?

Enligt Johan Hellström lyfter Centerpartiet inte sällan budskapet att "hela Sverige ska leva", vilket handlar om landsbygdens villkor och möjligheten att driva små, mellanstora och stora företag både på landsbygden och i städerna.

– Det som de lyfter förutom det är egentligen tre andra saker. Klimat och miljö är väldigt viktigt för Centerpartiet och det gör dem till det grönaste borgerliga alternativet. 

– Sedan är jämställdhet en viktig fråga som Centerpartiet lyfter och man betonar också, inte minst under denna valrörelse, att Centerpartiet värderingsmässigt står upp för ett tolerant och öppet samhälle. Att man är ett liberalt alternativ helt enkelt. 

Vilka samhällsproblem lyfter Centerpartiet?

– Det är ungefär samma problem som man lyft fram under tidigare valrörelser på 2010-talet. Det är landbygdens och småföretagens villkor, men även jämställdhetsproblem och klimat- och miljöproblem. 

Hur skulle Centerpartiets idealsamhälle se ut?

– Det är ett öppet och tolerant samhälle, men liksom övriga borgerliga partier vill man ha ett lägre skattetryck och mindre offentliga transfereringar. Det är ett Sverige där det svenska välståndet drivs framåt av små och medelstora företag som verkar under bra villkor, säger Johan Hellström.

Vilket parti står närmast och längst ifrån Centerpartiet?

– Centerpartiet är ganska svårt att placera på den ideologiska kartan jämfört med andra partier. Sett till den ekonomiska politiken de för så står de nära de övriga borgerliga partierna och de står då betydligt längre högerut än till exempel Sverigedemokraterna.

– Men samtidigt är Centerpartiet ett parti där frågor om miljö och jämställdhet lyfts mer än i andra borgerliga partier och det är frågor som vanligtvis prioriteras vänsterut hos Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Läs om de övriga partierna här:

Här är 6 frågor och svar om Miljöpartiet

Här är 6 frågor och svar om Liberalerna

Här är 6 frågor och svar om Vänsterpartiet

Här är 6 frågor och svar om Kristdemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Sverigedemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Moderaterna

Här är 6 frågor och svar om Socialdemokraterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!