Valet 2022 närmar sig. Vad står Kristdemokraterna för?
Valet 2022 närmar sig. Vad står Kristdemokraterna för? - Foto: Johan Nilsson/TT och Pontus Lundahl/TT

Valet 2022: Här är 6 frågor och svar om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett av Sveriges åtta riksdagspartier. Men vilken ideologisk inriktning grundar de sin politik på, vilka är deras hjärtefrågor inför valet 2022 och vilket annat parti står längst ifrån dem? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.


3 SNABBA FAKTA OM KRISTDEMOKRATERNA:

Grundades: 1964

Partiledare: Ebba Busch (2015 - )

Riksdagsmandat efter valet 2018: 22

I valet 2018 fick Kristdemokraterna 6,32 procent av rösterna och på så vis säkrade de 22 mandat i riksdagen. Läs mer här om valresultatet år 2018.

Den 11 september 2022 stundar ännu ett riksdagsval. Men vad vet du egentligen om Kristdemokraternas ideologiska grund, partiets hjärtefrågor under årets valrörelse och deras relation till övriga partier?

Nyheter24 reder ut just detta och mer med hjälp av Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, vars forskning handlar om just politiska partier.

Vilken ideologi utgår Kristdemokraterna ifrån?

– Kristdemokraterna har sin grund i en nordisk variant av den europeiska kristdemokratiska ideologin, säger Johan Hellström.

Ebba Busch. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vilken är den största förändringen som Kristdemokraterna genomgått?

Enligt Johan Hellström grundades Kristdemokraterna som en reaktion på en ökad sekularisering i Sverige och inte minst som en reaktion på minskad kristendomsundervisning i den svenska skolan. Närmare 30 år senare, år 1991, tog de sig över riksdagsspärren och sedan dess har mycket skett.

– De har alltid varit ett värdekonservativt och socialkonservativt parti, men i dag lyfter de inte kristna värderingar på samma sätt som de gjorde tidigare, konstaterar Johan Hellström och fortsätter:

– En annan stor förändring inom Kristdemokraterna är att de tidigare var det borgerliga parti som förespråkade den mest generösa flyktingpolitiken, men det här har förändrats på senare år. Nu är man i stället ett av de partier inom borgerligheten som förespråkar en mer restriktiv flyktingpolitik.

Vilka är Kristdemokraternas hjärtefrågor inför valet 2022?

– De har framförallt tre frågor som de lyfter lite extra. Först är det vården och där man ser ett förstatligande av vården som en lösning för att dels få bort vårdköerna, dels för att få en mer jämlik vård, säger Johan Hellström.

– Sedan har de, likt många andra borgerliga partier, brott och straff som en högt prioriterad fråga och precis som Sverigedemokraterna lyfter de bränslepriserna som en tredje viktig fråga.

Vilka samhällsproblem lyfter Kristdemokraterna?

– Familjepolitiken är alltid viktig för Kristdemokraterna, men även hur äldreomsorgen och hälso- och sjukvården fungerar eller inte fungerar. Det är traditionella kristdemokratiska samhällsproblem som man gärna lyfter och betonar, säger Johan Hellström och fortsätter vidare:

– Men under 2010-talet har integrationsfrågor och kriminalpolitik blivit viktigare för Kristdemokraterna.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Hur skulle Kristdemokraternas idealsamhälle se ut?

– Liksom andra borgerliga partier skulle Kristdemokraternas idealsamhälle ha en mindre skattefinansierad välfärd och mindre offentliga transfereringar. 

– Men i Kristdemokraternas idealsamhälle står familjen, snarare än individen, i fokus och idén om att samhället blir bättre om det bygger på kristna värderingar finns fortfarande kvar, även om det inte är lika uttalat längre.

Vilket parti står närmast och längst ifrån Kristdemokraterna?

– Närmast Kristdemokraterna står i dag Moderaterna och Sverigedemokraterna. Längst ifrån Kristdemokraterna står Vänsterpartiet och det gäller både värderingsmässigt och i den ekonomiska politiken, säger Johan Hellström.

Läs om de övriga partierna här:

Här är 6 frågor och svar om Miljöpartiet

Här är 6 frågor och svar om Liberalerna

Här är 6 frågor och svar om Vänsterpartiet

Här är 6 frågor och svar om Centerpartiet

Här är 6 frågor och svar om Sverigedemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Moderaterna

Här är 6 frågor och svar om Socialdemokraterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!