Valet 2022 närmar sig. Vad står Vänsterpartiet för?
Valet 2022 närmar sig. Vad står Vänsterpartiet för? - Foto: Johan Nilsson/TT och Paul Wennerholm/TT

Valet 2022: Här är 6 frågor och svar om Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är ett av Sveriges åtta riksdagspartier. Men vilken ideologisk grund står de på, vilka är deras hjärtefrågor under valrörelsen 2022 och vilket annat parti står de längst ifrån? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.


3 SNABBA FAKTA OM VÄNSTERPARTIET:

Grundades: 1917

Partiledare: Nooshi Dadgostar (2020 - )

Riksdagsmandat efter valet 2018: 28

Vänsterpartiet fick 8,00 procent av rösterna under riksdagsvalet 2018 och samlade därigenom 28 mandat i riksdagen. Här kan du läsa mer om valresultatet år 2018.

Den 11 september 2022 ska det svenska folket rösta ännu en gång. Men hur bra koll har du på Vänsterpartiets ideologi, deras hjärtefrågor inför valet och hur ett svenskt idealsamhälle hade sett ut enligt dem?

Nyheter24 reder ut just detta och mer med hjälp av Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, vars forskning handlar om just politiska partier.

Vilken ideologi utgår Vänsterpartiet ifrån?

– I dag har Vänsterpartiet sin grund i två olika ideologier: socialismen och feminismen, säger Johan Hellström.

Vilken är den största förändring som Vänsterpartiet genomgått?

– Vänsterpartiet var tidigare ett revolutionärt kommunistiskt parti, men är i dag, i likhet med andra forna kommunistpartier i Europa, ett reformistiskt socialistiskt parti. En slags radikala socialdemokrater helt enkelt, säger Johan Hellström.

Vilka är Vänsterpartiets hjärtefrågor inför valet 2022?

– Till skillnad från flera av de andra riksdagspartierna lyfter Vänsterpartiet väldigt många frågor. Det är inte så att de, inför den här valrörelsen, betonar en specifik fråga såsom de gjorde inför valet 2018 när de återkom till att de ville stoppa vinster i välfärden. Det var då deras hjärtefråga framför alla andra, förklarar Johan Hellström.

Nooshi Dadgostar. Foto: Robin Ek/TT

Nu har man, enligt Hellström, betydligt fler hjärtefrågor.

– Det är klimat och miljö och det är ett förstärkt trygghetssystem, alltså en förstärkning av sjukförsäkringen, a-kassan och pensionerna. Men det är också sysselsättning, arbetsrätt och vinster i välfärden, så det är ett helt gäng frågor.

Vilka samhällsproblem lyfter Vänsterpartiet?

– De problem man lyfter är framförallt jämställdhetsproblem, men även arbetslöshet och privatiseringen av den offentliga sektorn, säger Johan Hellström.

Hur skulle Vänsterpartiets idealsamhälle se ut?

– Det är ett jämlikt samhälle med små inkomstskillnader och ett jämställt samhälle där män och kvinnor har samma förutsättningar. Men det är också ett tolerant och öppet samhälle, säger Johan Hellström.

Foto: Jessica Gow/TT

Vilket parti står närmast och längst ifrån Vänsterpartiet?

– Socialdemokraterna står närmast Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står längst ifrån. Till skillnad från Sverigedemokraterna är Vänsterpartiet ett uttalat feministisk parti och jämställdhet är en prioriterad politisk fråga. Men partierna har även olika syn på asyl- och integrationspolitiken.  

– Det ska dock sägas att alla borgerliga partier står långt ifrån Vänsterpartiet sett till den ekonomiska politiken, konstaterar Johan Hellström.

Läs om de övriga partierna här:

Här är 6 frågor och svar om Miljöpartiet

Här är 6 frågor och svar om Liberalerna

Här är 6 frågor och svar om Kristdemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Centerpartiet

Här är 6 frågor och svar om Sverigedemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Moderaterna

Här är 6 frågor och svar om Socialdemokraterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!