Valet 2022 närmar sig. Vad står Miljöpartiet för?
Valet 2022 närmar sig. Vad står Miljöpartiet för? - Foto: Johan Nilsson/TT och Henrik Montgomery/TT

Valet 2022: Här är 6 frågor och svar om Miljöpartiet

Miljöpartiet är ett av Sveriges åtta riksdagspartier. Men vilken ideologi grundar de sin politik på, vilka är deras hjärtefrågor under valrörelsen 2022 och vilket annat parti står längst ifrån dem? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.


3 SNABBA FAKTA OM MILJÖPARTIET:

Grundades: 1981

Språkrör: Per Bolund (2019 - ) och Märta Stenevi (2021 - )

Riksdagsmandat efter valet 2018: 16

I valet 2018 fick Miljöpartiet 4,41 procent av rösterna och därigenom fick de 16 mandat i Sveriges riksdag. Läs allt om valresultatet år 2018 här.

Den 11 september är det återigen dags för svenska folket att gå till vallokalerna. Men hur bra koll har du på Miljöpartiets ideologiska inriktning, deras hjärtefrågor inför valet 2022 och hur ett svenskt idealsamhälle hade sett ut enligt dem?

Nyheter24 reder ut just detta och mer med hjälp av Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, vars forskning handlar om just politiska partier.

Vilken ideologi utgår Miljöpartiet ifrån?

– Miljöpartiet utgår dels från feminismen, dels från något som kallas grön ideologi, vilket är en av de nyare ideologierna inom politiken, säger Johan Hellström och fortsätter:

– Den gröna ideologin uppstod under 1970-talet och är något som alla gröna partier har gemensamt. Man sätter helt enkelt ett stort värde på miljön och att människan har ett ansvar att leva mer i harmoni med miljön.

Märta Stenevi och Per Bolund. Foto: Tommy Pedersen/TT

Vilken är den största förändringen som Miljöpartiet genomgått?

– Miljön och klimatet har förstås alltid varit centralt, men när Miljöpartiet bildades på 1980-talet i Sverige ville man inte placera sig på höger-vänster-skalan. Man försökte placera sig i den ideologiska mitten, förklarar Johan Hellström.

– Men sedan dess har Miljöpartiet dragit vänsterut över tid, inte minst vad gäller deras ekonomiska politik.

Vilka är Miljöpartiets hjärtefrågor inför valet 2022?

– Föga förvånande så är Miljöpartiets hjärtefråga miljö och klimat. Den gröna omställningen. Men till skillnad från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som har större tilltro till tekniska framsteg och industrins roll i den här omställningen, betonar Miljöpartiet skärpta miljömål och att staten och EU ska ta större ansvar, säger Johan Hellström och fortsätter:

– Sedan betonar de också jämställdhet och även om Miljöpartiet inte pratar lika mycket om migrations- och integrationspolitik inför valet, utan mer i termer av tolerans och öppenhet, så stödjer de en mer generös asylinvandring.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vilka samhällsproblem lyfter Miljöpartiet?

– Traditionellt sett har Miljöpartiet lyft problem relaterade till miljö och klimat, samt jämställdhet. Men sedan 2010-talet ungefär, som en reaktion på att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, så har migrationspolitik och asylrätt fått en ökad betydelse och lyfts fram mer, säger Johan Hellström.

Hur skulle Miljöpartiets idealsamhälle se ut?

– Miljöpartiets idealsamhälle är ett öppet och tolerant samhälle som är ekologiskt hållbart, konstaterar Johan Hellström.

Vilket parti står närmast och längst ifrån Miljöpartiet?

– Närmast Miljöpartiet står Socialdemokraterna. Den främsta skillnaden däremellan är att Miljöpartiet förespråkar en mer radikal miljöpolitik och lagstiftning på det området, förklarar Johan Hellström.

– Sverigedemokraterna står längst ifrån Miljöpartiet, och det är sett till den ekonomiska politiken, miljöpolitiken, migrationspolitiken och inställningen till det mångkulturella samhället.

Läs om de övriga partierna här:

Här är 6 frågor och svar om Liberalerna

Här är 6 frågor och svar om Vänsterpartiet

Här är 6 frågor och svar om Kristdemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Centerpartiet

Här är 6 frågor och svar om Sverigedemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Moderaterna

Här är 6 frågor och svar om Socialdemokraterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!