... där alla röstar som chefen vill.
1 av 2
... där alla röstar som chefen vill. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Göran Thingwall är besviken på riksdagen...
2 av 2
Göran Thingwall är besviken på riksdagen...

Politiska vilden Göran Thingwall talar ut

Riksdagens okrönte konung bland politiska vildar talar ut om vad som gått fel i svensk politik.


Ökad parlamentarisk olydnad

En färsk studie från Dagens Samhälle visar att de politiska vildarna i dagsläget är rekordmånga i kommun- och landstingspolitiken. En politisk vilde är någon som lämnat sitt parti, men sitter kvar på sitt mandat.

På riksdagsnivå är fenomenet dock inte lika vanligt. De senaste exemplen är Sten Andersson (m-sd), Gudrun Schyman (v-fi) och Maria Carlshamre (fp-fi).

På riksdagsnivå finns det däremot fler exempel på enskilda ledamöter som går emot sin partilinje och röstar med antingen oppositionen eller regeringen.

När ATP-frågan skulle avgöras i riksdagen 1959 var voteringen oavgjord men folkpartisten Ture Königson lade ner sin röst och regeringens förslag gick igenom. Königson grävde därmed sin politiska grav.

Folkpartisten Camilla Lindberg var den enda borgerliga ledamöten som röstade nej till FRA-lagen 2008. Däribland fanns även nuvarande EU-ministern Birgitta Ohlsson (fp) som lade ner sin röst och i eftermälet starkt kritiserade partispiskan samt hur partilojalitet premieras i politiken framför politisk integritet.

I Finland kandiderar alla på lika villkor och de politiker som får flest röster får plats i riksdagen till skillnad från i Sverige där partierna förbereder egna listor med valbara namn.

- Så som det ser ut nu kan riksdagen reduceras till sju ledamöter som trycker rätt i alla voteringar, säger Göran Thingwall till Nyheter24.

- Alla verkar tänka på vad chefen tycker och framtida ministerposter innan man talar eller voterar. Jag utmålas som en penninglysten privatläkare som inte skyr några medel när jag i själva verket står upp för alliansens politik och vallöften och mina patienter.

Göran Thingwall är uppenbart besviken när han talar med Nyheter24.

Riksdagskulturen, ledamöterna, statsminister Fredrik Reinfeldt, kd-ledaren Göran Hägglund, landstinget. Det är inte mycket som står rätt till i politiken i dag, menar riksdagens politiske vilde.

– Jag har goda relationer till mina kollegor. Jag är ju en typ som pratar med folk och det är alltid trevligt att ses men nu händer det inte så ofta. Men det finns vissa som tittar lite suspekt ibland.

– Mer intressant är att få verkar bry sig om att förstå varför det blev som det blev.

"Knapptryckarhjonen" i riksdagen

- Hägglund bröt ett vallöfte, denne etikens och moralens väktare och försvarare av verklighetens folk. Varför ska en minister få bryta ett vallöfte och sen skäller man på mig för att jag inte gör det?

Riksdagskollegorna är följsamma och svåra att få med sig på förändringar, menar Göran Thingwall.

- Jag la fram en motion om avidentifierade patientjournaler som integritetsfråga, men den kom ingen vart. Det är oerhört svårt att få med sig kollegor. Många stör sig säkert på hur jag beter mig. Jag kanske ger kollegorna dåligt samvete när jag talar om knapptryckarhjon. Det var så synd att inte Karl Sigfrid stod på sig för sin hjärtefråga, han borde ha rutit tillbaka mot Reinfeldt, säger Göran Thingwall.

Han är kritisk till hur ledamöter kvittar ut sig och låter någon annan i riksdagsgruppen rösta i frågor som är brännande och berör någon samvetsfråga.

- En djurrättsaktivist bad om att bli utkvittad i en votering om minkar. En jätteviktig fråga som vederbörande ville slippa ta i. Kvittning ska väl bara ske när man sitter fast i trafiken eller är sjuk, men det tas till så fort det gäller något som inte passar. Jag tycker det är bedrägligt förfarande och det är inte min min stil.

Moderaterna och borgerligheten

- Jag är en pragmatisk person, därför passade SPI bra som är tvärpolitiskt där man kan lösa problem utan partipolitik.

SPI är Sveriges pensionärers intresseparti. Det är det parti som Göran Thingwall, den politiske vilden, valt att gå med i efter avhoppet från moderaterna. Men också SPI hotar att utesluta honom om Thingwall står fast vid att rösta mot kärnkraften. Livet är inte lätt för en politisk vilde.

Men Göran Thingwall står på sig.

- Man går emot och struntar all jävla ideologi för att blidka landstinget. Det var jättebra att avskaffa apoteksmonopolet, men landstinget klarade man inte av.  Jag som läkare är uppenbarligen till för att landstinget ska ha något att göra, inte för mina patienter.

Privatpraktiken ger mångfalden i vården ett ansikte. Centerpartiet vill ha entreprenörskap som ämne på läkarlinjen, men det här undergräver ju hela idén om mångfald, entreprenörskap och valfrihet som vi lovade i valet.

- Allt jag vet är att mina patienter älskar min mottagning och jag månar om dem. Jag gör ett jävla bra jobb. Det är därför jag driver den här frågan.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.