Enligt Dennis Lyxzén (vänster) finns det inget som berättigar pälsindustrin. "Det är levande varelser som vi torterar och föder upp för att folk ska ha fula kläder."
1 av 3
Enligt Dennis Lyxzén (vänster) finns det inget som berättigar pälsindustrin. "Det är levande varelser som vi torterar och föder upp för att folk ska ha fula kläder." - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Lars Ohly vill förbjuda pälsuppfödning.
2 av 3
Lars Ohly vill förbjuda pälsuppfödning. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Per-Anders Svärd (vänster), menar att pälsindustrin redan är en döende bransch. "Det politikerna är rädda för är en diskussion om djurens rättigheter. Då skulle kanske fler branscher behöva avskaffas."
3 av 3
Per-Anders Svärd (vänster), menar att pälsindustrin redan är en döende bransch. "Det politikerna är rädda för är en diskussion om djurens rättigheter. Då skulle kanske fler branscher behöva avskaffas." - Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix

Lars Ohly: Vår jordbruksminister är pinsam

Lars Ohly anklagar regeringen för minkarnas lidande och lovar att vänsterpartiet ska arbeta för att förbjuda pälsuppfödning. "Populistiskt röstfiske," menar statsvetaren Per-Anders Svärd.


På måndagen publicerades material som Djurrättsalliansen har samlat på sig under det senaste åren genom nattliga räder. Bilderna visar hur minkar bland annat dödar och äter varandra på svenska pälsfarmer.

Nu attackerar Lars Ohly (v) jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) för att sätta "ett fåtal pälsfarmares profit framför livet på över en miljon minkar", i en debattartikel i Aftonbladet.

Vänsterledaren lovar att arbeta för ett förbjud mot pälsuppfödning vid en rödgrön valseger.

Men Per-Anders Svärd, doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet och tidigare ordförande i Djurens Rätt, menar att de rödgröna absolut vill undvika en diskussion om djurens rättigheter.

– Om en bransch helt kan avskaffas på det här sättet så finns faran att fler branscher drabbas, som kyckling- och grisuppfödning. De rödgröna är inte beredda att gå längre. De satsar på populistiskt röstfiskande med det här löftet, säger Svärd till Nyheter24.

Svärd är ändå överens med Ohly om hur regeringen har agerat och menar att alliansen bara prioriterar näringspolitik och företagande.

De får medhåll i kritiken av Dennis Lyxzén, sångare i The (International) Noise Conspiracy .

– För de borgerliga är allt man kan tjäna pengar på okej, så de kommer fortsätta att låta folk tjäna pengar på vad som helst. Men livet måste ju handla om mer än att tjäna en hacka. Det måste handla om att ta hand om varandra, och att ta hand om minkarna, säger Lyxzén till Nyheter24.

Men varken Lyxzén eller Svärd tror att minkfrågan har någon egentligen potential som valfråga.

– Tajmingen är ju bra och det är naturligtvis uttänkt. Djurrättsalliansen vet att om de kan bidra till en rödgrön seger med det här så lär det leda till ett förbud. Men det lär inte få lika stor medial uppmärksamhet som grisskandalen och jag tror att andra frågor kommer att avgöra valet, säger Svärd till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!