Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-toppen försökte mörka internbråk om partistödet

- 13/04/2012, 16:37 -
Enligt Jens Leandersson, även kallad SD-syds starkaste man, har partiet präglats av interna konflikter sedan 2009.
1 av 3

Enligt Jens Leandersson, även kallad SD-syds starkaste man, har partiet präglats av interna konflikter sedan 2009.

Sverigedemokraterna

Jens Leandersson fick förklara sig för SD:s högsta ledning. Med på mötet fanns partisekreteraren Björn Söder.
2 av 3

Jens Leandersson fick förklara sig för SD:s högsta ledning. Med på mötet fanns partisekreteraren Björn Söder.

Nuvarande ordförande i Syd - Mikael Eskilandersson säger att Björn Söder har fått en förklaring från Jens Leandersson.
3 av 3

Nuvarande ordförande i Syd - Mikael Eskilandersson säger att Björn Söder har fått en förklaring från Jens Leandersson.

Sverigedemokraterna

I höstas anklagades han för att ha örfilat en SD-kollega. Nu avslöjas det att Sverigedemokraten försökte byta kontonumret innan partistödet skulle betalas ut.

SKÅNE. Den hårt kritiserade SD-politikern Jens Leandersson anklagas för att ha försökt att sno SD Syd:s partistöd genom att uppge ett nytt bankgirokonto i samband med utbetalningen tidigare i år. Anklagelserna gick så långt att Leandersson fick förklara sig för Sverigedemokraternas högsta ledning med partisekreterare Björn Söder i spetsen.

– Vi pratar inte med varandra i distriktet och det är inget att sticka under stolen med. Det är dålig kommunikation och ryktesspridning, säger Jens Leandersson, gruppledare för SD i Region Skåne till Nyheter24.

"Det är falska rykten"

Enligt Leandersson är allt ett missförstånd och i stället handlar det om personkonflikter inom partiet och falsk ryktesspridningen om honom. I en mejlkonversation som Nyheter24 tagit del av mellan SD Syd:s dåvarande vice ordförande Niclas Nilsson och Region Skånes kanslidirektör förklaras Leanderssons agerande och hur de stoppade utbetalningen.

"Som jag förstår det, har vårt Regionråd Jens Leandersson begärt att partistödet denna gången skulle betalas ut till ett annat bankgironummer tillhörande ett annat organisationsnummer, samt att ni stoppat utbetalningen i avvaktan på vårt årsmöte som vi skall hålla den 25 mars", skriver SD Syd:s dåvarande vice ordförande Niclas Nilsson den 21 mars i år.

20 minuter senare svarar Region Skåne:

"Inför utbetalningen i februari kontaktade regionkansliet gruppledarna för att klara ut om det skett några förändringar inom respektive parti som påverkar vart partistödet ska skickas. I samband med den diskussionen framförde SD:s gruppledare Jens Leandersson att det var aktuellt att ändra vart utbetalningen skulle ske", skriver Karl-Gustav Andersson Kanslidirektör Region Skåne.

Till Nyheter24 förklarar han nu att partistödet är på väg - efter SD Syd:s internbråk om bankkontonumret.

– Vi stoppade utbetalningen då Jens kontaktat oss och meddelat att en stor förändring var på gång i partiet. Men utbetalningsprocessen är igång, säger Karl Gustav Andersson, till Nyheter24.

Försökte dela upp partistödet på fyra

Den stora förändringen gick ut på att splittra SD Syd i fyra delar och Leandersson ville därför vänta med hur SD internt skulle dela upp partistödet. Men på årsmötet den 25 mars gick uppdelningen inte igenom. Niclas Nilsson vill dock inte kommentera Jens Leandersons agerande.

– Det sprids så många rykten och jag vill inte vara inblandad i sådana, säger Niclas Nilsson till Nyheter24.

Jens Leandersson hävdar att han inte är förvånad över Niclas Nilssons agerande då det är "han som ligger bakom ryktesspridningen".

– Det är så fruktansvärt korkat att tro att jag vill åt partistödet så att det inte är sant.

Nuvarande ordförande i Syd - Mikael Eskilandersson - säger att Björn Söder har fått en förklaring från Jens Leandersson. Eskilandersson håller dock inte med om uppdelningen av pengarna.

– Om vi hade delat upp distrikten skulle de inte in på olika konton, säger Mikael Eskilandersson till Nyheter24.

Som jag förstår det har Björn Söder velat lägga locket på och tysta konflikten?

– Ja, kanske håller de säga undan lite extra när de inte vill svara. De vill inte svara på det för att det rör SD syd.