Richard Jomshof förstår att att det sticker i ögonen att han tar upp nazismen...
1 av 4
Richard Jomshof förstår att att det sticker i ögonen att han tar upp nazismen... - Foto: Annika Af Klercker/SvD/Scanpix
...men att han inte är ute efter att provocera utan han vill föra en sansad diskussion om ett enligt honom viktigt ämne och stort problem.
2 av 4
...men att han inte är ute efter att provocera utan han vill föra en sansad diskussion om ett enligt honom viktigt ämne och stort problem. - Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
...men SD:s presschef Martin Kinnunen säger att de inte tänker ge sig in i resonemang om hur man ska rangordna eller recensera olika ideologier.
3 av 4
...men SD:s presschef Martin Kinnunen säger att de inte tänker ge sig in i resonemang om hur man ska rangordna eller recensera olika ideologier. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Richard Jomshof hävdar att det är fler inom SD som delar hans åsikt...
4 av 4
Richard Jomshof hävdar att det är fler inom SD som delar hans åsikt... - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Richard Jomshof: "Islam ett värre hot än nazism"

SD-toppen hävdar att han inte är ute för att provocera med sitt blogginlägg om "Muslimer med mål att ta över Europa".


"Muslimer med mål att ta över Europa"

Blogginlägget som har rubriken "Muslimer med mål att ta över Europa" skrevs i fredags - bara dagar innan rättegången mot terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik drog i gång. Men det är inte första gången som Jomshof hamnar i blåsväder i.

I samband med terrordåden den 22 juli förra året angav han det mångkulturella samhället som en anledning till Breiviks terrordåd.

– Jag hade ingen tanke på det alls när jag skrev det. Det har inget med Breivik att göra och jag tänker inte låta mig styras av om Breivik är på teve eller inte, säger Jomshof till Nyheter24.

STOCKHOLM. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof tycker att islam är ett större hot än nazismen. Det skriver han i ett uppmärksammat inlägg på hans privata blogg.

Enligt Jomshof är islam och nazismen antidemokratiska totalitära ideologier med skillnaden att den religiösa aspekten inom islam är värre.

– Det här är personliga åsikter men jag vet att det finns fler inom partiet som tycker som jag, säger Jomshof till Nyheter24.

Richard Jomshof tillhör den absoluta toppen inom Sverigedemokraterna. Han är nära vän med partiledaren Jimmie Åkessons och tillhör även "de fyras gäng" (Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Björn Söder och Mattias Karlsson) som flera gånger anklagats för toppstyre. Men om Jomshofs åsikter delas av Sverigedemokraterna som parti är dock oklart.

Är Islam ett värre hot än nazismen?

– Sverigedemokraterna som parti tänker inte ge sig in i resonemang om hur man ska rangordna eller recensera olika ideologier, säger Martin Kinnunen, presschef för SD, till Nyheter24.

I fredags skrev Jomshof följande på bloggen:

"För mig är det jag ser ingen större nyhet, men jag vet att det finns många som ännu inte förstår vilken fara islam(ismen) utgör för inte bara Västvärlden, utan för hela världen, ett hot långt värre än såväl nationalsocialism som kommunism."

Ett inlägg som tidningen Expo snabbt uppmärksammade.

Förstår du att det sticker i ögonen när du tar upp nazismen?

– Det är klart att jag förstår att det sticker i ögonen. Men jag är inte ute efter att provocera utan jag vill föra en sansad diskussion om ett enligt mig viktigt ämne och stort problem, säger Richard Jomshof till Nyheter24.

Enligt SD-toppen måste man våga diskutera problemet med islam och hur det påverkar samhället. 

– Det finns ett stort problem med att till exempel Al-Shabaab (en terrorgrupp som anslutit sig till al-Qaida) åkte runt i förorterna och rekryterade muslimer förut.

Men är det inte de extrema grupperna som är problemet då?

– Naturligtvis är de extrema grupperna ett problem. Men de hämtar sin näring i koranen, i islam, och det måste vi våga diskutera, säger Richard Jomshof.

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Bostadspriserna backar kraftigt

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.

Trosa: Polisen rapporterar om brand

"Fullt utvecklad brand i restaurang", skriver polisen på sin hemsida.

Försökte fly polis – körde av vägen och omkom

1 timme sedan
En man omkom när han körde ifrån polisen i Söderhamn på fredagskvällen.

20 länder ska tredubbla kärnkraften

1 timme sedan
Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.

Detonation vid företagsbyggnad i Svedala

1 timme sedan
En mindre detonation har under natten skett vid entrén till en företagsfastighet i Svedala i Skåne.