Cecilia Widegren (M) tycker inte alls att det är en bra idé.
1 av 3
Cecilia Widegren (M) tycker inte alls att det är en bra idé. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Sprututbytet ska stoppa sjukdomar som hepatit B och C samt hiv som annars kan spridas bland missbrukare.
2 av 3
Sprututbytet ska stoppa sjukdomar som hepatit B och C samt hiv som annars kan spridas bland missbrukare. - Foto: Erlend Aas/SCANPIX
Narkomanerna i Stockholm ska få rena sprutor efter att landstinget fått klartecken från Socialstyrelsen.
3 av 3
Narkomanerna i Stockholm ska få rena sprutor efter att landstinget fått klartecken från Socialstyrelsen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nu ska narkomanerna få rena sprutor

Snart inleds arbetet med att låta narkomaner i Stockholm få rena sprutor. Men alla jublar inte över det.


Ska byggas på sjukhustomt

Det nya försöket med sprututbyte ska inhysas på tomten till S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i centrala Stockholm. Detta i en paviljong som nu ska byggas. Det var enligt landstinget svårt att hitta villiga hyresgäster och därför valde man att använda tomt som just landstinget redan hade tillgång till.

STOCKHOLM. Landstinget i Stockholm har fått klartecken för ett försök med att erbjuda nya, rena sprutor till narkomaner - precis som man gjort i Skåne en längre tid. Detta för att undvika spridning av hepatit och hiv.

Beskedet har välkomnats av såväl politiker som intresseorganisationer men riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) ifrågasätter effektiviteten och ser negativt på utvecklingen.

– Samhällets uppgift är att förebygga sådana här problem och hjälpa människor. Det här stjälper snarare, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det här är mer som en brandkårsutryckning. Vi som politiker måste jobba med mer förebyggande åtgärder som hjälper på lång sikt.

Var ensamma (m)otståndare i landstinget

När sprututbytet skulle röstas igenom i landstingsfullmäktige i fjol var samtliga partier överens - utom just Moderaterna. De kördes över och försöket klubbades. Men Cecilia Widegren menar att hon har stöd för sin åsikt att det inte ska finnas sprututbyte, båda inom det egna partiet och bland vanligt folk.

– Jag träffar väldigt få som tycker att man ska släppa det här fritt, säger hon.

Socialstyrelsen har nu godkänt försöket i Stockholm, bland annat med hänvisning till att det fungerat i Lund och Malmö.

– Dels minskar det risken för en spridning av blodburna sjukdomar och dels - och kanske viktigast - ökar kontakterna med de berörda personerna så att man kan stödja dem på diverse olika sätt. Andra verksamheter, inte minst i Lund/Malmö, har visat att kontakten innebär att man kan hindra att missbrukarna skadas mer än nödvändigt, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, till TT.

Cecilia Widegren vill att det första försöket ska utvärderas ytterligare innan man går vidare med ett nytt. Även i Göteborg finns en diskussion om att införa sprututbyte för missbrukare.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!