Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hitlerhälsningar på Ultima Thule-festival

- 30/07/2012, 16:08 -
Ultima Thule har gjort sin sista spelning.
1 av 3

Ultima Thule har gjort sin sista spelning.

Faksimil Facebook

Linus Bylund lyssnade mycket på bandet som ung ...
2 av 3

Linus Bylund lyssnade mycket på bandet som ung ...

Fredrik Persson / SCANPIX

... precis som SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
3 av 3

... precis som SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Henrik Montgomery / SCANPIX

Fem personer misstänks för hets mot folkgrupp efter helgens "vikingarock"-festival.

Ultima Thule, bandet som beskriver sig själva som "inte rasister men patrioter" har spelat färdigt. På lördagskvällen vrålade 2 200 fans i takt med 30-års jubilaren när bandet höll sin sista spelning på Kuggnäsfestivalen utanför Nyköping. 

Under samma festival blev fyra personer anmälda för hets mot folkgrupp.

– Det är enskilda personer i publiken som gjort Hitler-hälsningar och skrikit Sieg Heil, säger Fredrik Wallén, pressansvarig vid polisen i Södermanland, till Nyheter24

Utöver de fyra anmälningarna misstänks ytterligare en person för hets mot folkgrupp.

Gamla fansen sitter i riksdagen 

Ultima Thule var som störst på 90-talet. I det Sverige där Lasermannen precis härjat färdigt spreds bandets version av nationalsången flitigt bland unga anhängare. Samma fans som senare skulle visa sig komma in i Riksdagen.

För dryga årtiondet sedan var sverigedemokrater som Jimmie Åkesson och Linus Bylund tonåringar. Då tyckte den nuvarande partiledaren att musiken var "den starkaste kraften bland oss nationella" och pressekreteraren kände att "allt föll på plats" när ljudet av Ultima Thule nådde öronen. 

I dag passar sig politikerna för att "associeras med bandet" som Åkesson säger till magasinet Novell. Och pressekreterare Bylund fanns inte på plats på Kuggnäsfestivalen för att fira av tonårsidolerna. 

Det gjorde dock ett antal rasister och nazister.