Fredag 25 Jun
Stockholm

Hitlerhälsningar på Ultima Thule-festival

Ultima Thule har gjort sin sista spelning.
1 av 3
Ultima Thule har gjort sin sista spelning. Foto: Faksimil Facebook
Linus Bylund lyssnade mycket på bandet som ung ...
2 av 3
Linus Bylund lyssnade mycket på bandet som ung ... Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
... precis som SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
3 av 3
... precis som SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Fem personer misstänks för hets mot folkgrupp efter helgens "vikingarock"-festival.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Krönika

"Det är ingen större skräll att det är just Ultima Thule som flera av dagens ledande sverigedemokrater tar upp som det som väckte deras politiska intresse (...). De var några av dem som försvarade bandet i landets uppehållsrum. I dag argumenterar de på ett liknande sätt genom debattartiklar och i riksdagens talarstol."

Nyheter24:s krönikör Alex Bengtsson har skrivit en krönika om Ultima Thule som främsta inspirationskälla för Sverigedemokraterna.

Här finns hela texten.

Ultima Thule, bandet som beskriver sig själva som "inte rasister men patrioter" har spelat färdigt. På lördagskvällen vrålade 2 200 fans i takt med 30-års jubilaren när bandet höll sin sista spelning på Kuggnäsfestivalen utanför Nyköping. 

Under samma festival blev fyra personer anmälda för hets mot folkgrupp.

– Det är enskilda personer i publiken som gjort Hitler-hälsningar och skrikit Sieg Heil, säger Fredrik Wallén, pressansvarig vid polisen i Södermanland, till Nyheter24

Utöver de fyra anmälningarna misstänks ytterligare en person för hets mot folkgrupp.

Gamla fansen sitter i riksdagen 

Ultima Thule var som störst på 90-talet. I det Sverige där Lasermannen precis härjat färdigt spreds bandets version av nationalsången flitigt bland unga anhängare. Samma fans som senare skulle visa sig komma in i Riksdagen.

För dryga årtiondet sedan var sverigedemokrater som Jimmie Åkesson och Linus Bylund tonåringar. Då tyckte den nuvarande partiledaren att musiken var "den starkaste kraften bland oss nationella" och pressekreteraren kände att "allt föll på plats" när ljudet av Ultima Thule nådde öronen. 

I dag passar sig politikerna för att "associeras med bandet" som Åkesson säger till magasinet Novell. Och pressekreterare Bylund fanns inte på plats på Kuggnäsfestivalen för att fira av tonårsidolerna. 

Det gjorde dock ett antal rasister och nazister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela