I höst är det jobben som kommer vara högst upp på agendan - på bekostnad av klimatet?
1 av 2
I höst är det jobben som kommer vara högst upp på agendan - på bekostnad av klimatet? - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Anders Borgs budgetproposition blir förmodligen det stora samtalsämnet.
2 av 2
Anders Borgs budgetproposition blir förmodligen det stora samtalsämnet. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politikerna överens - det handlar om jobben

Riksdagsledamöterna är tillbaka från semestern och i mitten av september är det dags för riksmötets öppnande. Det här är frågorna som kommer att diskuteras i höst.


Så genomfördes enkäten

Den 14 augusti skickades två frågor via mejl till samtliga ordinarie ledamöter i riksdagen. Frågorna som ställdes var:

– Hur har du tillbringat sommaren?

– Vad blir den viktigaste frågan i riksdagen i höst?

Ett påminnelsemejl skickades ut cirka två veckor senare. 113 ledamöter svarade på enkäten.

Den skickades endast till 346 personer eftersom Johnny Munkhammar (M), Carina Moberg (S) och William Petzäll tragiskt avlidit under sommaruppehållet.

STOCKHOLM. Samtliga folkvalda i riksdagen fick ge sitt svar: "Vilken blir den viktigaste frågan i höst?". Svaret kanske var självklart på förhand, det kommer givetvis att handla om jobben och arbetslösheten. 42 av 118 svarande riksdagsledamöter lyfte fram den frågan.

– Frågan om arbete - arbetslösheten, ungdomsarbetslösheten, långstidsarbetslösa, arbetsmarknadspolitiska åtgärder, a-kassan med mera, kommer att vara viktigast, säger Caroline Szyber (KD).

Hon får medhåll av flera ur oppositionen.

– Höstens viktigaste fråga blir kampen mot arbetslösheten, säger Urban Ahlin (S).

Budgeten störst - satsningarna syns redan

Den på förhand största debatten, som innefattar flera större områden, har dock precis som vanligt med regeringens budgetproposition att göra. 26 av de svarande ansåg att detta är det viktigaste under hösten. 

Generellt är det regeringens större propositioner som antagligen kommer att dominera riksdagshösten 2012. Det gäller både infrastruktur och forskning, där flera av förslagen redan börjat komma. Alliansens satsning på tågtrafiken och Jan Björklunds satsning på elitforskning är två exempel på detta.

Klimatfrågan glöms bort?

Även om det är ett stort område som kan inkluderas exempelvis i budgetpropositionen är det dock bara fyra ledamöter som svarat att de tycker att klimatfrågan är den viktigaste i höst.

– Det blir allt mer uppenbart vilka svåra konsekvenser klimatförändringarna får för mänskligheten med allvarlig torka i USA, översvämningar i Sverige och snabbt smältande polaris. Sverige måste därför minska sina utsläpp snabbare än vad regeringen gör, säger Miljöpartiets Per Bolund.

Frågan är hur mycket klimatet kommer att vara på agendan. Fler riksdagsledamöter menar att eurokrisen och regeringens propositioner kommer att vara det som diskuteras mest.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.