Nya internbråk i SD - partiledningen lägger locket på

- 03/09/2012, 15:18 -
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon förnedrades på SDU-kongressen.
1 av 5

Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon förnedrades på SDU-kongressen.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX / Montage

SDU:s nya styrelse, med Gustav Kasselstrand i mitten. Förbundssekreteraren Stefan Lundkvist inringad.
2 av 5

SDU:s nya styrelse, med Gustav Kasselstrand i mitten. Förbundssekreteraren Stefan Lundkvist inringad.

SDU / Montage

Hanna Wigh skräder inte med orden när hon uttalar sig om Lundkvists tal.
3 av 5

Hanna Wigh skräder inte med orden när hon uttalar sig om Lundkvists tal.

Markus Wiechel.
4 av 5

Markus Wiechel.

Sverigedemokraterna

Carina Herrstedt.
5 av 5

Carina Herrstedt.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Stämningen blir alltmer upprörd bland sverigedemokrater. "Han borde se över om han ska vara kvar i SD", säger Hanna Wigh om SDU-toppens angrepp. Men partiledningen lägger locket på.

SVERIGE. Stefan Lundkvist fick ett halvt parti emot sig när han på Sverigedemokratisk Ungdoms kongress skrek i talarstolen om att Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon skulle hålla sina och partiledningens "slemmiga händer borta". Förbundssekreteraren förnedrade även Erixon genom att hävda att hon tagit "sängkammarvägen" till partitoppen. Fler och fler sverigedemokrater reagerar nu.

– Det är fullständigt chockerande. Jag förstår inte hur man kan uttrycka sig så, säger Hanna Wigh, ledamot i partistyrelsen och i SD-kvinnors styrelse, till Nyheter24.

Wigh var själv nominerad till den alternativa styrelse som med Paula Bieler i spetsen skulle utmana Gustav Kasselstrand men misslyckades totalt. Det beslutet respekterar hon givetvis, men hon är upprörd över förbundssekreteraren Stefan Lundkvists tal.

– Om han hyser de känslorna för moderpartiet kanske han ska se över om han ska vara kvar i Sverigedemokraterna, säger Hanna Wigh.

Kasselstrand tar avstånd

På måndagen publicerade ordföranden Kasselstrand ett uttalande på SDU:s hemsida om Lundkvists tal.

"Det som sades är helt oacceptabelt och inte värdigt en person som har en så hög förtroendepost inom förbundet. Uttalandet var förkastligt både gentemot en enskild förbundsvän och mot hela vårt moderparti, som aldrig ska adresseras på sådant sätt från företrädare från det egna ungdomsförbundet", skriver han.

Hanna Wigh ger dock inte mycket för att ordföranden nu tar avstånd.

– Så vitt jag förstår var det ingen i förbundsstyrelsen som opponerade sig när Stefan höll talet, säger hon.

Även Markus Wiechel, suppleant i partistyrelsen, var nominerad till den alternativa SDU-styrelsen. Han reagerade flera gånger på Twitter under kongressens gång.

– Det var inte alls bra, säger han till Nyheter24 om angreppen i Lundkvists tal innan han måste lägga på.

Tyst från toppen - men Erixon vill markera mot SDU

Trots dessa reaktioner och splittringar inom partiet har partiledningen valt att lägga locket på helt. Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger att han inte hört talas om några angrepp. Presschefen Martin Kinnunen hälsar att SD inte vill föra någon diskussion kring detta i medierna. Riksdagsledamoten Carina Herrstedt, ordförande för SD-kvinnor och ledamot i partistyrelsen, är också fåordig.

– Jag har sagt internt vad jag tycker och det räcker för mig, säger hon till Nyheter24.

Som om det inte vore nog med interna konflikter har det nu utbrutit en debatt om hur man ska bemöta det som Stefan Lundkvist sa på kongressen. Enligt en Facebookdiskussion vill Louise Erixon att man ska markera tillbaka - något som går tvärtemot presschefens besked.

"Att låtsas som att det inte har hänt är ett sämre alternativ än att vara ärliga och ta avstånd om media skulle intressera sig (som de redan gjort i dag)", skriver hon. 

Paula Bieler, som skulle kuppas in som ny ordförande, är i samma tråd mer återhållsam men skriver att hon känner "sorg och besvikelse" över att ingen i förbundsstyrelsen tog avstånd från Lundkvists tal på plats i helgen.