Uddevallaordföranden Reine Johansson tror att "Åkesson o Co" kan höra av sig.
1 av 2
Uddevallaordföranden Reine Johansson tror att "Åkesson o Co" kan höra av sig. - Foto: SCANPIX / Uddevalla kommun
På söndagen var partisekreteraren Björn Söder med i Agenda och pratade om nolltoleransen.
2 av 2
På söndagen var partisekreteraren Björn Söder med i Agenda och pratade om nolltoleransen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

De kan falla offer för Åkessons nolltolerans

Nolltolerans mot rasistiska uttalanden. Vad händer då med en av lokalföreningarna där det bland annat konstateras att islam inte hör hemma i Sverige?


SD Uddevalla

Det är sajten Inte rasist, men som kartlagt inläggen från Sverigedemokraterna Uddevallas hemsida och listat de som enligt Åkessons brev borde bryta mot nolltoleransen.

UDDEVALLA. "I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar". Så stod det i det brev som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i helgen skickade ut till samtliga förtroendevalda i partiet.

Vad kommer då att hända med alla de som redan uttryckt sig på ett sätt som kan klassas som extremism och rasism? På SD Uddevallas hemsida finns det exempelvis inlägg om att islam "inte hör hemma i Sverige", något som får partiledningen nu ska titta närmare på.

– Jag vet inte vad man vill säga med den krönikan eller vem som skrivit den. Vi får kontakta lokalavdelningen och höra oss för, säger Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen till Nyheter24.

Enligt Kinnunen finns det inget som säger att även äldre uttalanden, som inte utretts, kan leda till nya personärenden.

– Partiet har öppnat för att händelser som inte föranlett utredningar ska utredas. Partiledningen kommer att sammanträffa med partiets medlemsutskott för att diskutera bland annat detta, säger han.

Ska vara försiktigare nu

Reine Johansson är gruppledare för Sverigedemokraterna i Uddevalla. Han har ännu inte fått Åkessons brev i sin helhet utan endast följt rapporteringen i medierna. Men han är oroad att inläggen, som enligt honom själv skrivits av andra företrädare, ska bli ett problem nu.

– Det tas alltid upp gamla grejer. Om Åkesson o Co i Stockholm tänker i de banorna lär de väl höra av sig, säger han till Nyheter24.

Vad tycker du om att man måste skicka ut ett sådant här brev till alla?

– Det är väl inte helt fel, det är bra om det får människor att tänka till innan de uttalar sig.

Johansson menar att han och de andra i lokalföreningen står bakom det som står på hemsidan och att de är flera som skriver där. Men inlägget om att islam inte hör hemma i Sverige menar han aldrig skulle ha lagts upp.

– Ibland får man vara försiktig med vad man skriver. Det är väldigt lätt att hamna fel, säger han.

Enligt Reine Johansson har man redan tidigare "rensat ut" ett par representanter som var för extrema. Nu säger han att han efter Jimmie Åkessons brev ska hålla bättre koll på vad som skrivs på hemsidan. Inlägget om att islam inte hör hemma i Sverige ska han ta upp på nästa arbetsmöte i kommungruppen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige