Här når Sverigedemokraterna sin högsta nivå någonsin

- 12/11/2012, 07:43 -
Åkessons nya rekordsiffra.
1 av 3

Åkessons nya rekordsiffra.

SCANPIX / Montage

Den senaste tiden har det varit mest glada nyheter för Åkesson.
2 av 3

Den senaste tiden har det varit mest glada nyheter för Åkesson.

Scanpix

"Här för att stanna", stod det på SD:s backdrop i Almedalen 2011.
3 av 3

"Här för att stanna", stod det på SD:s backdrop i Almedalen 2011.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Sverigedemokraterna har ökat i mätning efter mätning. Nu når de sitt högsta resultat någonsin i och med 11,2 procent. Vad beror ökningen på?

STOCKHOLM. Den senaste tiden har det bara pekat spikrakt uppåt för Jimmie Åkesson och hans Sverigedemokraterna. Här är nästa framgång:

I Aftonbladet/United Minds undersökning av väljarstödet når SD hela 11,2 procent och är det parti som ökar mest. Partiledaren själv menar att det beror på att de nu blivit rumsrena.

– Vi har inte varit ett riktigt alternativ förut eftersom vi har befunnit oss i utmarkerna, men nu har vi suttit i riksdagen ett par år och väljarna har hunnit bilda sig en uppfattning om oss, säger Åkesson till Aftonbladet.

Gynnas av små skillnader

Återigen går partiet framåt även bland kvinnor och i storstäderna. Ökningen för SD hos samtliga opinionsinstitut har kommenterats av snart sagt varje samhällsdebattör. United Minds opinionschef Carl Melin menar att de stora partiernas likheter är den viktigaste förklaringen.

– Om man inte upplever att det är några större skillnader mellan partier som Moderaterna och Socialdemokraterna kan ett missnöjesparti som SD gynnas, säger han till Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att utvecklingen i Europa tyder på att SD kommer att öka i nästa val. Den senaste tidens uppgång i opinionen är bara ett tecken på detta.

Frågar på nätet

United Minds undersökningar görs, till skillnad från många andra, via nätet. Därför brukar Sverigedemokraterna normalt sett ha högre resultat i deras undersökningar. 

I övrigt visar novemberundersökningen att Alliansen knappar in på de rödgröna partierna. Trots det backar fortfarande Moderaterna samtidigt som Kristdemokraterna återigen hamnar under riksdagsspärren, om än knappt.