Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-källor: "Kent Ekeroth hänger löst"

- 14/11/2012, 19:51 -
Enligt flera källor till Nyheter24 kan även Kent Ekeroth tvingas lämna sina politiska uppdrag inom Sverigedemokraterna.
1 av 4

Enligt flera källor till Nyheter24 kan även Kent Ekeroth tvingas lämna sina politiska uppdrag inom Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson har redan sparkat Erik Almqvist och kan nu även tvingas låta Kent Ekeroth gå.
2 av 4

Jimmie Åkesson har redan sparkat Erik Almqvist och kan nu även tvingas låta Kent Ekeroth gå.

SCANPIX / Montage

Åkesson förklarade under onsdagens presskonferens att det var en av de värsta dagarna i hans politiska liv.
3 av 4

Åkesson förklarade under onsdagens presskonferens att det var en av de värsta dagarna i hans politiska liv.

Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Erik Almqvist ångrar sina uttalanden och förklarar att han inte mådde bra sommaren 2010 när bråket uppstod.
4 av 4

Erik Almqvist ångrar sina uttalanden och förklarar att han inte mådde bra sommaren 2010 när bråket uppstod.

Jimmie Åkesson vägrar att kommentera Kent Ekeroths roll i det bråk i centrala Stockholm som fick Erik Almqvist sparkad från alla politiska uppdrag inom partiet. Men flera SD-källor berättar för Nyheter24 att Ekeroths framtid i partiet är hotad. "Det verkar allvarligt".

STOCKHOLM. På onsdagen sparkades ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist från alla politiska uppdrag Sverigedemokraterna efter att ha uttalat sig nedlåtande och rasistiskt vid ett bråk i Stockholm i den 3 juni 2010.

Den som filmade bråket var Almqvist vän och partikollega Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson i SD. Under dagens presskonferens vägrade Jimmie Åkesson att kommentera Ekeroths agerande under bråket samt framtid i Sverigedemokraterna. Men flera SD-källor berättar för Nyheter24 att Åkessons innersta krets även planerar att låta Ekeroth gå.

– Det jag hör är att han hänger löst, berättar en källa, och fortsätter:

– Jag får inga dementier inifrån vad gäller Kent. Det här verkar vara allvarligt

Almqvist tror att Ekeroth får vara kvar

När Nyheter24 ringer upp Erik Almqvist kan han inte se varför partiledningen skulle avsätta även Kent Ekeroth.

– Så vitt jag kan se har inte Kent gjort några allvarliga felsteg. Av det som framkommit hittills och den minnesbild jag har känner jag att jag gjort betydligt värre övertramp än vad Kent har.

Almqvist skrev under gårdagen ett långt inlägg på Facebook där han berättade att han gått i terapi och mått dåligt under sommaren 2010 när bråket uppstod. Vännen och partikollegan Kent Ekeroth kommenterade inlägget med orden:

"Erik är en av de bästa vi har", skriver Ekeroth.

Läckan kan komma inifrån partiet

Uppgifter till Nyheter24 gör gällande att den läckta filmen på bråket är en del i en maktkamp som pågår inom partiet. 

Erik Almqvist ville under presskonferensen inte spekulera i vem som läckt filmen eftersom han av en oklar anledning inte ville röja Expressens källa. Men uppgifter tyder på att det finns en del inom partiet, den så kallade "bunkerfalangen" med fäste i Göteborgsregionen, som vill ha bort både Ekeroth och Almqvist och försvaga Jimmie Åkessons ställning.

I "bunkerfalangen" ingår bland annat före detta partiledaren Mikael Jansson, Patrik Ehn, riksdagsledamoten David Lång och ungdomsförbundets, SDU, ordförande Gustav Kasselstrand.

Nyheter24 har även vid ett flertal tillfällen kunnat avslöja striden mellan Kasselstrand och Åkessons falang i den så kallade SDU-kuppen. Enligt uppgifter till Nyheter24 gör även Sverigedemokraternas ledning allt för att ungdomsförbundet ska få så lite makt som möjligt.

Kommit med flera kontroversiella förslag

Kent Ekeroth har tidigare varit i blåsväder efter att bland annat ha gått på en fest med högerextrema kopplingar och Nyheter24 har även skrivit om att Ekeroth haft fester tillsammans med Jimmie Åkesson i riksdagens övernattningslägenhet

Utöver det har SD-toppen kommit med flera kontroversiella motioner som till exempel ett offentligt register över pedofiler, kriminalisera hjälp till illegala flyktingar samt vilja använda så kallad kräksirap i jakten på narkotika.

Nyheter24 har förgäves sökt Kent Ekeroth för en kommentar.

Se videoklipp på Soran Ismails respektive Erik Almqvists version av bråket: