SDU-ledningen går återigen till attack mot Jimmie Åkesson och SD-ledningen.
1 av 9
SDU-ledningen går återigen till attack mot Jimmie Åkesson och SD-ledningen. - Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon är en av de som fått ta emot flera påhopp från SDU-styrelsen.
2 av 9
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon är en av de som fått ta emot flera påhopp från SDU-styrelsen. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand anser att det var fel att sparka Erik Almqvist.
3 av 9
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand anser att det var fel att sparka Erik Almqvist. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
William Hahne, vice ordförande, har även han skrivit på debattartikeln.
4 av 9
William Hahne, vice ordförande, har även han skrivit på debattartikeln. - Foto: Pressbild
Före detta partiledaren Mikael Jansson tillhör den så kallade "bunkerfalangen" och talar ofta om att Gustav Kasselstrand kan bli en framtida ledare för Sverigedemokraterna.
5 av 9
Före detta partiledaren Mikael Jansson tillhör den så kallade "bunkerfalangen" och talar ofta om att Gustav Kasselstrand kan bli en framtida ledare för Sverigedemokraterna. - Foto: Riksdagen
Gustav Kasselstrand utmanades om ordförandeposten av Paula Bieler.
6 av 9
Gustav Kasselstrand utmanades om ordförandeposten av Paula Bieler. - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
De fyras gäng, bestående av 1. Jimmie Åkesson 2.Mattias Karlsson  3.Richard Jomshof och 4.Björn Söder styr Sverigedemokraterna med järnhand.
7 av 9
De fyras gäng, bestående av 1. Jimmie Åkesson 2.Mattias Karlsson 3.Richard Jomshof och 4.Björn Söder styr Sverigedemokraterna med järnhand. - Foto: Montage Sverigedemokraterna
Den så kallade bunkerfalangen med 5. Mikael Jansson 6. Patrik Ehn 7. David Lång och 8. Gustav Kasselstrand.
8 av 9
Den så kallade bunkerfalangen med 5. Mikael Jansson 6. Patrik Ehn 7. David Lång och 8. Gustav Kasselstrand. - Foto: Montage Sverigedemokraterna
Nyheter24 har tidigare illustrerat hur Sverigedemokraternas yttersta topp är uppdelad. Nummer 16. Erik Almqvist har dock fått tvingas att lämna alla sina uppdrag. Nummer 15 Kent Ekeroth har tvingats att ta en time out.
9 av 9
Nyheter24 har tidigare illustrerat hur Sverigedemokraternas yttersta topp är uppdelad. Nummer 16. Erik Almqvist har dock fått tvingas att lämna alla sina uppdrag. Nummer 15 Kent Ekeroth har tvingats att ta en time out. - Foto: Montage Sverigedemokraterna

Sprickan: Fullt krig inom Sverigedemokraterna

Sprickan mellan Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, och SD-ledningen är total. "Helt fel låta Almqvist gå", menar ordförande Gustav Kasselstrand. "Djupt beklagligt att vi inte kan stå enade", svarar Jimmie Åkesson.


Frågan som splittrat SD

Torsdagens debattartikel är inte den första som SDU-ledningen har fått stor uppmärksamhet för.

När Gustav Kasselstrand och William Hahne för ett år sedan gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

STOCKHOLM. Jimmie Åkesson och Gustav Kasselstrand. Ordförande för Sverigedemokraterna respektive ordförande för Sverigdemokratisk ungdom. Nu visas sprickan mellan dem tydligare än någonsin.

När Åkesson fick svara på frågor om Kent Ekeroths beteende i filmerna Expressen publicerat skickade han en rejäl passning till SDU.

– Jag tycker det är djupt beklagligt att vi inte kan stå enade kring detta, sa han till journalisterna i riksdagen.

Han påpekade flera gånger att beslutet att Erik Almqvist skulle lämna sina uppdrag inte bara kom från partiledningen utan också Almqvist själv.

– Det verkar SDU ha missat, sa Åkesson.

Tidigare på dagen skrev Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne en debattartikel i Dagens Nyheter.

"Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev", skriver de bland annat. Tillsammans riktar de återigen stenhård kritik mot Sverigedemokraternas ledning med Åkesson i spetsen.

I artikeln skriver de två SDU-topparna att Åkesson skulle haft "is i magen och tagit några djupa andetag". 

Utspelet visar på sprickan inom Sverigedemokraterna

Torsdagens attack mot Jimmie Åkesson och SD-ledningen ligger i linje med tidigare utspel från ungdomsförbundet. Som Nyheter24 tidigare avslöjat har flera högt uppsatta personer inom Sverigedemokraterna försökt att kuppa bort Gustav Kasselstrand från sin post som ordförande till förmån för utmanaren Paula Bieler, då det sedan tidigare är känt att just Bieler stöds av Åkessons falang.

Den så kallade SDU-kuppen misslyckades dock totalt då Kasselstrand under SDU:s förbundskongress blev omvald till ny ordförande.

SDU-topp förnedrade Jimmie Åkessons flickvän

Men kongressen blev allt annat än en dans på rosor. På den sista dagen passade dåvarande förbundssekreteraren, och den mycket gode vännen till Gustav Kasselstrand, Stefan Lundkvist att förnedra Jimmie Åkessons flickvän - Louise Erixoni talarstolen. Lundkvist gick då till attack och hävdade att Erixon tagit "sängkammarvägen" in i partiet. Han passade också på att förklara att "partiet ska hålla sina slämmiga händer borta".

– När en av styrelsens högsta representanter står och skriker i talarstolen om att moderpartiet ska "hålla sina slemmiga händer borta" undrar man ju vad det säger om förbundsledningen, sa en ledsen Louise Erixon till Nyheter24, då. 

Torsdagens debattartikel kan också ses som en del av sprickan inom Sverigedemokraterna. På den ena sidan står den nya ledningen med Jimmie Åkesson i spetsen. På den andra finns den så kallade "bunkerfalangen" där Kasselstrand ingår tillsammans med före detta partiledaren Mikael Jansson och Patrik Ehn gruppledare för SD i Göteborg.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.