Jimmie Åkesson har nu sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne.
1 av 3
Jimmie Åkesson har nu sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne. - Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna
Kasselstrand numera utan jobb.
2 av 3
Kasselstrand numera utan jobb. - Foto: Lars Pehrson
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon har tidigare krävt Gustav Kasselstrands avgång.
3 av 3
Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon har tidigare krävt Gustav Kasselstrands avgång. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Gustav Kasselstrand får sparken från Sverigedemokraterna

Kriget inom Sverigedemokraterna fortsätter. Nu sparkas Gustav Kasselstrand från sin tjänst hos partiet. Här är hela historien bakom striden mellan SD och SDU.


Det här har hänt:

Tisdag: SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist hävdar att han inte sagt "babbe" eller liknande.
Onsdag: Filmen bevisar Almqvists tilltag och hans lögner. Han tvingas lämna sina förtroendeuppdrag men stannar tills vidare i riksdagen.
Torsdag: Nya klipp visar hur SD-männen, Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling, beväpnar sig med järnrör. Ekeroth tar timeout från rollen som rättspolitisk talesperson.
Fredag: SD-topparna polisanmäls. Tidigare under dagen har det avslöjats att de skojade om Original Gangsters - trots att de skyllt järnrören på att de var rädda.
Måndag: SD tog själva initiativet till en utredning om Almqvists, Ekeroths och Westlings framtid i partiet. 
Tisdag: Det kommer att inledas en förundersökning mot SD-topparna efter skandalfilmen. De kan fällas för hets mot folkgrupp - och kanske även förberedelse till misshandel
Onsdag: Kent Ekeroth avgår från jobbet som rättspolitisk talesperson för SD. Men blir kvar i riksdagen och behåller lönen. 
Onsdag: Kasselstrand får sparken efter att återigen skrivit en debattartikel där han kritiserar Jimmie Åkesson. 

Frågan som splittrat SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

På onsdagen den 21 november fick även Gustav Kasselstrand sparken från SD.

SDU-ledaren Gustav Kasselstrand har fått sparken från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli där han arbetade som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet. 

Detta efter debattartikeln där han kritiserade Jimmie Åkesson för att han gett Erik Almqvist sparken. Det bekräftar Kasselstrand för Svenska Dagbladet.

Avskedet visar ännu tydligare på den spricka inom partiet som Nyheter24 har rapporterat om sen 2011.

– Jag fick reda på det genom personalchefen. Jag har ej varit i kontakt med Jimmie Åkesson eller pratat med honom om det, säger Kasselstrand till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tycker inte att det är rättvist, jag tycker de överreagerar på en saklig debattartikel.

Så uppstod sprickan mellan SD och SDU

Kasselstrand tar upp exemplet med kompisen och SDU-kollegan William Hahne - vice ordförande för SDU. Som Nyheter24 tidigare avslöjat fick Hahne sparken efter en debattartikel de två skrivit i Aftonbladet om Israel- och Palestinakonflikten. I samband med avskedet tog William Hahne mycket illa vid sig och pressades till tårar av partiledningen.

– Det var likadant för William, det är tråkigt att vi inte får agera självständigt.

Enligt Gustav Kasselstrand bevisar SD-ledningens agerande att det är i det närmaste omöjligt att ha en annan åsikt än moderpartiet. 

– Nu ska jag lägga upp en plan för hur jag ska sköta SDU. Vi får se hur det blir det är ju lite av ett speciellt läge. Ambitionen nu är att ha ett ungdomsförbund som är självstyrande och kan kritisera sitt moderparti. Jag hoppas att de ser fördelarna med det, säger Gustav Kasselstrand och fortsätter:

– Många är besvikna att jag har fått gå från min tjänst, de tycker det är onödigt.

"Jag är förbannad och besviken"

När Nyheter24 når William Hahne är han minst sagt upprörd över SD-ledningens agerande.

– Jag är förbannad och besviken. I ett politiskt parti måste det finnas utrymme för att ha olika åsikter. Man måste kunna framföra saklig, nyanserad kritik utan att bli avskedad, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Nu har samma sak hänt två gånger med nästan exakt ett års mellanrum. Jag är oerhört förbannad och framför allt besviken, säger Hahne

"Ungdomsförbundet får tycka precis vad de vill"

Enligt moderpartiet rör det sig om en intressekonflikt. 

– Som anställd har man ett långt gående lojalitetsåtagande mot sin arbetsgivare, och detta lojalitetskrav gäller även på fritiden. Arbetsgivaren konstaterar att Kasselstrand åter har brustit i lojalitet. I varningen som tidigare utdelades har Kasselstrand skriftligt åtagit sig att stämma av med partiledningen inför utspel från SDU som kan tänkas stå i konflikt med Sverigedemokraterna. Det har inte skett i detta fall, skriver Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen i ett pressmeddelande. 

Sverigedemokraterna hävdar också att det traditionellt sett inom partiet inte har existerat intressekonflikter mellan SD och ungdomsförbundet. 

– Man kan nu konstatera att denna situation har förändrats.

"Jag vill inte diskutera detta i medierna"

En av de som varit hårdast i kritiken mot Gustav Kasselstrand är Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon. Så så sent som för några dagar sedan krävde hon Gustav Kasselstrands avgång som SDU:s ordförande.

När Nyheter24 når henne vill hon dock inte kommentera nyheten om att Gustav Kasselstrand fått sparken.

– Jag har ingen avsikt att diskutera detta i medierna.

Nyheter24 har också avslöjat att Louiser Erixon var en av de som försökte kuppa bort Kasselstrand från ordförandeposten tidigare i höstas till förmån för utmanaren Paula Bieler.

– Jag ser inget sammanhang mellan det jag har sagt tidigare och det här som har hänt nu.

Hur tycker du Gustav är som person?

– Jag tycker han är jättetrevlig, säger hon och fortsätter:

– Men jag vill inte prata mer om det här i medierna nu.

Förnedrade Åkessons flickvän i talarstolen

Men kuppen mot Gustav Kasselstrand misslyckades. På kongressen som hölls tidigare i höstas vann Kasselstrand överlägset men det blev allt annat än en dans på rosor.

På den sista dagen passade dåvarande förbundssekreteraren, och den mycket gode vännen till Gustav Kasselstrand, Stefan Lundkvist att förnedra Louise Erixon i talarstolen. Lundkvist gick då till attack och hävdade att Erixon tagit "sängkammarvägen" in i partiet. Han passade också på att förklara att "partiet ska hålla sina slämmiga händer borta".

– När en av styrelsens högsta representanter står och skriker i talarstolen om att moderpartiet ska "hålla sina slemmiga händer borta" undrar man ju vad det säger om förbundsledningen, sa en ledsen Louise Erixon till Nyheter24, då. 

Tillhör partiets "bunkerfalang"

När Gustav Kasselstrand och William Hahne tog sparkade Erik Almqvist i försvar i en debattartikel i DN, sågs det som en krigsförklaring mot partiledningen. Det visade också på sprickan inom Sverigedemokraterna är större än på många år. 

På den ena sidan står den nya ledningen med Jimmie Åkesson i spetsen. På den andra finns den så kallade "bunkerfalangen " där Kasselstrand ingår tillsammans med före detta partiledaren Mikael Jansson och Patrik Ehn gruppledare för SD i Göteborg. Kasselstrand och bunkerfalangen anser dock att Åkesson och SD-ledningen tagit partiet i fel riktning när SD började kalla sig ett "socialkonservativt parti mednationalistisk grundsyn". 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.