Fredag 6 Aug
Stockholm

Erik Almqvist vill ha fyra miljoner för att lämna riksdagen

Erik Almqvist vägrar lämna riksdagen om han inte får betalt.
1 av 4
Erik Almqvist vägrar lämna riksdagen om han inte får betalt. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Åkesson vill ha bort honom.
2 av 4
Åkesson vill ha bort honom. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Den 30 december kom beskedet att Almqvist skulle lämna riksdagen.
3 av 4
Den 30 december kom beskedet att Almqvist skulle lämna riksdagen. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Almqvist, Ekeroth och filmen där de beväpnar sig med järnrör.
4 av 4
Almqvist, Ekeroth och filmen där de beväpnar sig med järnrör. Foto: SCANPIX / Faksimil Expressen

Han skulle lämna riksdagen, men sitter fortfarande kvar. Nu avslöjas det att Sverigedemokraternas Erik Almqvist kräver fyra miljoner kronor för att kliva av från sin post.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ersättaren har inte hört något

När Nyheter24 var i kontakt med ersättaren Anna Hagwall på torsdagen i förra veckan sa hon att hon fortfarande inte hört något nytt men att hon var med på ett möte med riksdagsgruppen på tisdagen i förra veckan.

Om Almqvist avgår kommer Olle Larsson, som lämnat Sverigedemokraterna, komma in som ersättare senare i år då Julia Kronlid går på föräldraledighet.

STOCKHOLM. Jimmie Åkesson och partiledningen vill ha bort Erik Almqvist från riksdagen. Men det kommer att kosta. Enligt Expressen handlar det om fyra miljoner kronor som Almqvist begär för att lämna sitt uppdrag. Nästan två miljoner mer än vad Almqvist skulle tjäna om han sitter kvar till valet 2014.

Den 30 december kom beskedet att han skulle lämna riksdagen efter skandalerna i samband med "järnrörsfilmen". Ännu har inget hänt. Försening, har det hetat från partiet.

– Vi vill inte gå in på varför, men vi tror att det kommer att lösa sig inom de närmaste veckorna, säger presschefen Martin Kinnunen till Expressen.

Några summor vill partiet inte kommentera.

"Som att belöna en individ som gjort något dåligt"

Avtalet mot Almqvist har stött på kraftig intern kritik. Allan Jönsson, tidigare partistyrelseledamot och SD-ordförande i Bjuv, tycker att partiet gör helt fel.

– Det är som att belöna en individ som gjort något dåligt, sa han till Nyheter24 i förra veckan.

Även Dick Johansson, ordförande för SD i Helsingborg, är kritisk.

– Det är ju lite dubbelmoral. Men visst, Erik är en duktig kille och han var en bra ekonomisk-politisk talesperson, sa han tidigare till Nyheter24.

"Jag verkar fortsatt för sverigedemokratiska intressen"

Almqvist själv är fåordig.

"Du kan försäkra dig om att jag fortsatt verkar för sverigedemokratiska intressen och även om det inte är avgörande för oss huruvida det har tagit ett par veckor mer eller mindre så kommer mitt avträde inom kort nu", skriver han i ett meddelande till Expressen.

Meningen är att han ska anlitas som konsult via sitt bolag. Han kommer därifrån jobba med partiets mediesatsning trots att han inte kommer vara kvar som riksdagsledamot eller medlem.

Klagade när Petzäll krävde ersättning

När framlidne William Petzäll hoppade av Sverigedemokraterna och blev politisk vilde var Almqvist en av de största kritikerna. Petzäll begärde också en summa i miljonklassen för att lämna riksdagen, något partiet till slut inte gick med på.

– Han har velat lämna riksdagen mot att vi ska ge honom en stor summa pengar, men när vi inte har gått med på det och erbjudit honom behandling i stället, så har han velat sitta kvar, sa Almqvist till Nyheter24 då.

Det var i november som det avslöjades att Almqvist kallat komikern Soran Ismail för "babbe" och en kvinna för "lilla horan". Sedan hade han beväpnat sig med järnrör tillsammans med riksdagskollegan Kent Ekeroth och sverigedemokraten Christian Westling.

Kommentera
Kopiera länk
Dela