Kjell Dahlin varnades av partitoppen - nu lämnar han flera uppdrag.
1 av 5
Kjell Dahlin varnades av partitoppen - nu lämnar han flera uppdrag. - Foto: SCANPIX / Sverigedemokraterna
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund för att han inte tog avstånd från Dahlins länkningar.
2 av 5
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund för att han inte tog avstånd från Dahlins länkningar. - Foto: SCANPIX / SD Helsingborg / Faksimil
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
3 av 5
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
4 av 5
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
5 av 5
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter

Efter Nyheter24:s avslöjande - SD-politiker lämnar uppdrag

Kjell Dahlin länkade till flera rasistiska sidor samt nazistiska Svenskarnas partis hemsida på Facebook. Nu backar han efter sitt partis krav och lämnar vissa kommunala uppdrag.


Granskningen

Nyheter24:s kartläggning av SD-ledamöters agerande i sociala medier visade att det är vanligt med länkningar till bland annat Realisten. I höstas antog partiet en ny kommunikationsplan där man bland annat beslutade om att man som SD-politiker inte bör länka till tveksamma sajter.

– När det gäller länkning till hemsidor vars upphovsmän till exempel inte delar en demokratisk värdegrund så är det rekommenderat med stor försiktighet då en del människor kan uppfatta länkning som ett stöd, sa presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24 i februari.

HELSINGBORG. Sverigedemokraten Kjell Dahlin lämnar flera av sina uppdrag i Helsingborg. Detta efter Nyheter24:s avslöjande om att han länkat på Facebook till bland annat nynazistiska Svenskarnas partis hemsida. 

Enligt Helsingborgs Dagblad handlar det om uppdragen i kulturnämnden och det kommunala bolaget Kärnfastigheter. Han kommer dock att sitta kvar i kommunfullmäktige.

Dick Johansson, ordförande för SD Helsingborg, krävde att Dahlin skulle lämna sina uppdrag och att han var olämplig som SD-politiker. 

– Jag är förbannad och ledsen att en politiker i fullmäktige beter sig på det här sättet, sa han tidigare till Nyheter24.

Linus Bylund, partiledaren Jimmie Åkessons pressekreterare, tog dock inte avstånd från länkningen. Även presschefen Martin Kinnunen menade att en länk inte behöver vara ett ställningstagande. Men till slut fick Dahlin en varning från medlemsutskottet.

– Det är en väldigt skarp varning. Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade, sa Kinnunen till Helsingborgs Dagblad om medlemsutskottets beslut.

"Förnedrande"

Den varnade SD-politikern själv fick ett utbrott när Nyheter24 nådde honom i februari.

– Varför skriver ni så negativt om mig och min person? Jag tycker detta är förnedrande mot en vanlig kristen som vill värna svenskarna. Ni är verkligen skamliga. Tack, sa han då innan han la på luren.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.