Kjell Dahlin varnades av partitoppen - nu lämnar han flera uppdrag.
1 av 5
Kjell Dahlin varnades av partitoppen - nu lämnar han flera uppdrag. - Foto: SCANPIX / Sverigedemokraterna
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund för att han inte tog avstånd från Dahlins länkningar.
2 av 5
Tidigare har Dick Johansson i SD Helsingborg kritiserat Åkessons pressekreterare Linus Bylund för att han inte tog avstånd från Dahlins länkningar. - Foto: SCANPIX / SD Helsingborg / Faksimil
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids.
3 av 5
Nyheter24 har tagit del av flera privata Facebookinlägg som visar hur näthatet sprids. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till.
4 av 5
Rasistiska bloggar som Exponerat och Avpixlat är några av sajterna det länkas till. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit.
5 av 5
Främlingsfientliga Fria Tider är en annan favorit. - Foto: Faksimil / Facebook / Twitter

Efter Nyheter24:s avslöjande - SD-politiker lämnar uppdrag

Publicerades: 23 Apr 2013, 08:51

Kjell Dahlin länkade till flera rasistiska sidor samt nazistiska Svenskarnas partis hemsida på Facebook. Nu backar han efter sitt partis krav och lämnar vissa kommunala uppdrag.


Granskningen

Nyheter24:s kartläggning av SD-ledamöters agerande i sociala medier visade att det är vanligt med länkningar till bland annat Realisten. I höstas antog partiet en ny kommunikationsplan där man bland annat beslutade om att man som SD-politiker inte bör länka till tveksamma sajter.

– När det gäller länkning till hemsidor vars upphovsmän till exempel inte delar en demokratisk värdegrund så är det rekommenderat med stor försiktighet då en del människor kan uppfatta länkning som ett stöd, sa presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24 i februari.

HELSINGBORG. Sverigedemokraten Kjell Dahlin lämnar flera av sina uppdrag i Helsingborg. Detta efter Nyheter24:s avslöjande om att han länkat på Facebook till bland annat nynazistiska Svenskarnas partis hemsida. 

Enligt Helsingborgs Dagblad handlar det om uppdragen i kulturnämnden och det kommunala bolaget Kärnfastigheter. Han kommer dock att sitta kvar i kommunfullmäktige.

Dick Johansson, ordförande för SD Helsingborg, krävde att Dahlin skulle lämna sina uppdrag och att han var olämplig som SD-politiker. 

– Jag är förbannad och ledsen att en politiker i fullmäktige beter sig på det här sättet, sa han tidigare till Nyheter24.

Linus Bylund, partiledaren Jimmie Åkessons pressekreterare, tog dock inte avstånd från länkningen. Även presschefen Martin Kinnunen menade att en länk inte behöver vara ett ställningstagande. Men till slut fick Dahlin en varning från medlemsutskottet.

– Det är en väldigt skarp varning. Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade, sa Kinnunen till Helsingborgs Dagblad om medlemsutskottets beslut.

"Förnedrande"

Den varnade SD-politikern själv fick ett utbrott när Nyheter24 nådde honom i februari.

– Varför skriver ni så negativt om mig och min person? Jag tycker detta är förnedrande mot en vanlig kristen som vill värna svenskarna. Ni är verkligen skamliga. Tack, sa han då innan han la på luren.

/
/
/
Relaterat
SD-ledamoten varnas efter nazilänkning
Helsingborgspolitikern Kjell Dahlin (SD) länkade till en nazistisk hemsida. Nu varnas han efter Nyheter24:s avslöjande - men kan ändå bli av med sina uppdrag.
Efter Nyheter24:s granskning - nu kan SD-politikern uteslutas
Ödesmötet i Helsingborg slutade med att kommungruppen bestämde att starta ett uteslutningsärende mot Kjell Dahlin.
I kväll avgörs SD-ledamotens öde efter nazilänkningen
På måndagskvällen samlas Sverigedemokraternas kommungrupp för att ta ställning till Kjell Dahlins framtid. Men de kan varken utesluta honom eller tvinga honom att avgå.
SD-ordförandens attack mot partitoppen: "Är ute och seglar"
När Nyheter24 frågade Jimmie Åkessons pressekreterare om länkning till olika hatsajter tog han inte avstånd. Nu får han och partitoppen hård kritik - för allt från detta till hur de hanterat Erik Almqvist: "Dubbelmoral".
Avgångskrav mot sverigedemokrat efter Nyheter24:s granskning
Länkningarna till hatsajter leder nu till interna strider i Sverigedemokraterna. Helsingborgordföranden Dick Johansson vill utesluta partikamraten Kjell Dahlin, som länkade till nazistbloggen Realisten.
Så sprider SD-politikerna näthatet
Hot, hat och propaganda. Det senaste åren har de rasistiska och nazistiska sajterna blivit allt fler. Nu kan Nyheter24:s granskning visa hur folkvalda Sverigedemokrater sprider det rasistiska hatet.
Senaste nytt

Stickskadad man hittad – misstänkt mordförsök

Polisen i Karlstad rapporterar om trafikolycka

"Ännu en trafikolycka har inträffat i Karlstad", skriver polisen på sin hemsida.

Stor förvirring över bild på Elon Musk-barn: "Min son..."

De senaste dagarna har en bild publicerats och blivit viral på sociala medie-plattformen Twitter. Den föreställer ett litet barn, men det är något som inte riktigt stämmer med bilden...

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på E18 i Bista", skriver polisen på sin hemsida.

Flera dödade av bomb under begravning

Minst elva personer har dött i en explosion vid en begravningsgudstjänst i Faizabad i nordöstra Afghanistan. Ytterligare 30 personer har skadats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Nyköping

"Motorcykelolycka öster om Stavsjö", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.