Lars Beckman (M) i stor intervju med Nyheter24 om bland annat Alliansfritt.
1 av 6
Lars Beckman (M) i stor intervju med Nyheter24 om bland annat Alliansfritt. - Foto: Nyheter24 / Faksimil
Nyheter24 träffar honom i riksdagen på tvåårsdagen av att han startade sitt Twitterkonto.
2 av 6
Nyheter24 träffar honom i riksdagen på tvåårsdagen av att han startade sitt Twitterkonto. - Foto: Nyheter24
Tevehuset i Stockholm. Lars Beckman ifrågasätter mediernas vinkling av nyheter.
3 av 6
Tevehuset i Stockholm. Lars Beckman ifrågasätter mediernas vinkling av nyheter. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Beckmans välbesökta Twitterkonto. Den politiskt intresserade lär ha sett hans profilbild någon gång.
4 av 6
Beckmans välbesökta Twitterkonto. Den politiskt intresserade lär ha sett hans profilbild någon gång. - Foto: Faksimil Twitter.
Markus Uvell, vd på marknadsliberala tankesmedjan Timbro, är en av Beckmans favorittwittrare.
5 av 6
Markus Uvell, vd på marknadsliberala tankesmedjan Timbro, är en av Beckmans favorittwittrare. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt är "naturligtvis" en annan sådan.
6 av 6
Utrikesminister Carl Bildt är "naturligtvis" en annan sådan. - Foto: Thanassis Stavrakis / AP / SCANPIX

"Jag skulle vilja se ett borgerligt Alliansfritt"

Nyheter24 träffade Moderaternas ivrigaste twittrare på hans tvåårsjubileum på det sociala mediet. Lars Beckman om att hånas av Alliansfritt, ta debatten med SD-troll och vänstervinklad journalistik.


Om Lars Beckman måste välja

@OhlyLars
eller
@jsjostedt

Gefle IF
eller
Brynäs

Carl Bildt på Twitter
eller
Kent Persson på Instagram

SVT
eller
SR

Twittra om en debatt
eller
delta i en debatt

Riksdagens twittrare

Många av dem twittrar som ett sätt att hålla kontakt med journalister, opinionsbildare och väljare. Andra tycker det sociala mediet är en överskattad ankdamm. Nyheter24 har kartlagt riksdagspartiernas twittrande ledamöter. 

Statistiken är baserad på de ledamöter som sitter i riksdagen för tillfället, även som ersättare. Ordinarie ledamöter som tillfälligt lämnat sina uppdrag har ej räknats med.

Del 1: De är bäst och sämst på Twitter i riksdagen

Del 2: Toppolitikerna: "Twitter är en ankdamm"

Del 3: "Jag känner inte majoriteten av mina Facebookvänner"

STOCKHOLM. Han är den moderat som twittrar allra mest i riksdagen - och den som oppositionen älskar att driva med. Nyheter24 träffar Lars Beckman (M) på riksdagens café - samma dag som han fyller två år på Twitter.

Sedan han kom in i riksdagen 2010 har han gjort sig känd bland annat för sina åsikter kring svenska medier. Men de som kanske lyft honom mest är hans politiska motståndare. Beckman är rentav den riksdagspolitiker det kanske skrivits mest om på bloggen Alliansfritt Sverige.

Varför är han den utvalde?

– Haha, jag vet inte. Men jag står ju upp och kanske svarar emot. Det är ganska lätt att en del politiker inte gör det. Jag har inga problem att göra det, absolut inte. Står man upp för det som är rätt kan man faktiskt stå upp när det blåser också, säger Beckman och fortsätter:

– Då taggar jag dem i stället. Då skriver jag "oj Alliansfritt, ni har missat att skriva om det här". Det är ömsesidigt på det sättet.

Men trots att han på sin blogg jämfört Alliansfritt med nätmobbning och -hat tycker han att det är positivt att de finns - det visar på att unga människor faktiskt engagerar sig i politik.

– Jag skulle gärna vilja se en motsvarighet till Alliansfritt Sverige. Den är ju samlande på det sättet att där kan ju kommunister, socialister och miljöpartister samlas i någon mån - de har ju väldigt många besökare. Ser det ut som i alla fall.

Ser samband mellan reklamradio och S-tapp

Nyheter24:s kartläggning i veckan visade att Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna (i den ordningen) har bäst närvaro på Twitter bland sina ledamöter i riksdagen. Sämst? Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Något som förvånar Beckman.

– Hade du frågat mig generellt om Twitter och sociala medier är vänster eller höger så hade jag sagt att vänstern dominerar. Det kan ju bero på att många journalister är på Twitter också.

Journalister, ja. Om man följt Beckmans framfart handlar det mycket om medierna och deras vinkling av olika nyheter. Han beskriver sin inställning så här:

– Jag tycker man kan uppmärksamma hur man vinklar en nyhet. Man kan göra på två sätt: Antingen säger man att 50 procent av människorna har gått tillbaka till sjukförsäkringen. Katastrof, 50 procent. Den andra sidan som vi väldigt sällan ser i Sverige är: "50 procent har fått ett jobb - det är helt fantastiskt". För alternativet före 2006 var att 100 procent skulle fortsätta vara sjukskrivna.

Har det inte att göra med att en negativ nyhet lockar fler läsare?

– Det ligger säkert en del i det, absolut. Men det kan även handla om att man ställer frågorna på ett visst sätt. 

Beckman tycker det är ett problem att politiker utser styrelsen i SVT och SR - men tycker ändå att public service har en viktig roll. Som före detta säljchef på Mix Megapol i Gävle brinner han dock för reklamradion. Och han ser ett samband mellan att den tilläts i Sverige och att Alliansen numera styr landet.

– Vi fick fri radio efter Albanien. Det är klart att det funnits en viss kultur. Tittar man på när Socialdemokraterna gick från ett 50 procentsparti till det 30 procentsparti de är i dag så råkar det sammanfalla med att Sverige fick en mångfald av olika medier. Det kan naturligtvis vara en slump - Berlinmuren föll ju samtidigt och de hände en massa olika saker - men jag tycker ändå det är i det perspektivet man måste se det, säger han och fortsätter sedan:

– Om man lyssnar på Sveriges Radio hamnar man ofta i den här negativa nyhetsvinklingen. I stället för att säga att 50 procent faktiskt fick jobb. Man kan vara neutral. Det tycker jag är viktigt. Sen får lyssnarna värdera själv om det är bra eller dåligt.

"Jag försöker vara tillgänglig och ta debatter"

Till skillnad från många andra politiker Nyheter24 kontaktat om Twitter lever Beckman med det sociala mediet ständigt närvarande. Men mest twittrande blir det på tåget.

– Jag har en iPhone och då är alltid Twitter med. Sen så åker jag rätt mycket tåg mellan Gävle och Stockholm. Det är klart att åker jag 7.14 på tåget och kommer fram till Stockholm 8.30 - då blir det någon timme där man kan twittra.

Det började med en blogg på larsbeckman.se (numera larsbeckman.blogspot.com) och sedan blev det Twitter. Där kan de som vill få "läsa vad jag verkligen tycker", som Beckman uttrycker det. Men vanligt folk vet knappt vad det sociala mediet är.

– Om jag går ut och gör besök hemma i länet, oavsett om det är någon som jobbar på förskola, äldreomsorgen eller livsmedelsbutiken så är ju Twitter en icke-händelse. Det får man vara medveten om.

Andra politiker har kallat det en "ankdamm", den platsen där främst opinionsbildare, journalister och politiker diskuterar med varandra.

– Stig-Björn Ljunggren (S-märkt statsvetare, reds. anm.) har ett bra namn för det där: Den tjattrande klassen. Som vi alla ingår i, säger Beckman.

Själv brukar han ofta vara tillgänglig och svara även sina kritiker när de skriver till honom.

– Jag har ju förmånen att ha 20 unga SSU:are och vänsterpartister som ofta tycker det är kul att debattera med mig. Då kan man hantera det på två sätt: antingen blockerar man dem. Eller så tar man någon debatt då och då. Jag försöker vara tillgänglig och ta debatterna även på Twitter.

Bildt en självklar favorit

Men det finns gånger då även Beckman tyckt att det varit jobbigt. I samband med att han tog fram en rapport som visade hur många utrikes födda som startat företag i Sverige.

– Då var det väldigt många sverigedemokrater som retade sig på att jag stod upp för mångfald och tyckte det är bra att utrikes födda kommer till Sverige och arbetar.

En del anonyma konton gav sig in i jakten på honom.

– Baksidan av sociala medier är att det är väldigt lätt att gömma sig och vara anonym. Vi har fått ett råare och snabbare samhällsklimat också på Twitter. Det har ju skrivits anonyma insändare i alla år i tidningarna, men där är det en annan kontroll. Nu går det ju sekundsnabbt, säger Beckman.

Bland hans favorittwittrare återfinns Timbros Markus Uvell, Stockholms handelskammares Fredrik Johansson och "naturligtvis" Carl Bildt. Men även Lars Ohly, "för att se vad han skriver". Några som Beckman och alla andra dock inte har möjligheten att följa är partiledarna Jan Björklund (FP), Stefan Löfven (S) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Riksdagsledamoten vill inte uppmana någon att skaffa Twitter, men tror det blir svårt att hålla sig undan i framtiden.

– Var och en får bestämma själv. Men jag tycker det är kul att följa president Obama på Twitter. Sen förstår jag att det inte är han som skriver, kanske någon gång. Men det är ändå ett sätt att följa Vita huset där de lägger ut vad som händer, säger han och fortsätter:

– Jag tror att de allra flesta kommer att finnas i alla sociala medier.

/
/
/
/
/
/
SR
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.