Glada miner hos Åsa Romson och Gustav Fridolin (med dotter) när de omvaldes som språkrör på kongressen.
1 av 4
Glada miner hos Åsa Romson och Gustav Fridolin (med dotter) när de omvaldes som språkrör på kongressen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
MP når sin bästa siffra sedan Håkan Juholt ledde Socialdemokraterna.
2 av 4
MP når sin bästa siffra sedan Håkan Juholt ledde Socialdemokraterna. - Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / SCANPIX
Annie Lööf leder ett krisande centerparti.
3 av 4
Annie Lööf leder ett krisande centerparti. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
4 av 4
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. - Foto: Scanpix

Maj - Miljöpartiets månad

Miljöpartiet når 10,3 procent i en ny opinionsmätning - den högsta siffran sedan Håkan Juholt ledde Socialdemokraterna. Samtidigt ökar oppositionens försprång på Alliansen.


Hela undersökningen

Kristdemokraterna
4,2 procent (+1,2)
Moderaterna
28,9 procent (-0,6)
Folkpartiet
5,8 procent (-0,8)
Centerpartiet
3,2 procent (-1,6)

Miljöpartiet
10,3 procent (+2,1)
Socialdemokraterna
32,1 procent (-1,6)
Vänsterpartiet
7,0 procent (+1,0)

Sverigedemokraterna
7,0 procent (+0,3)

Övriga
1,5 procent (+0,1)

SVERIGE. Miljöpartiet var den stora vinnaren politiskt i maj månad. Det visar den opinionsundersökning från Ipsos som publiceras i Dagens Nyheter på måndagen.

MP ökar med 2,1 procentenheter och hamnar på 10,3 procent. Det är den högsta siffran sedan januari 2012 - då Socialdemokraterna var ett parti i kris lett av Håkan Juholt.

– Miljöpartiet har synts i de frågor som dominerat samhällsdebatten, som skolfrågan och jobbfrågan, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

SD har backat över tid

Samtidigt hamnar Centerpartiet en bra bit utanför riksdagsspärren. 3,2 procent är den sämsta noteringen sedan Lennart Daléus ledde partiet år 2000. Om man ändå räknar in C bland Alliansen får de fyra partierna sammanlagt 42,1 procent av stödet. För S, MP och Vänsterpartiet är samma siffra 49,4 procent.

Sverigedemokraterna har de senaste månaderna backat rejält i Ipsosmätningarna. I februari nådde partiet 10,2 procent och nu är de nere på 7,0 procent. Det är en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med i april.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?