Måndag 10 Maj
Stockholm

Här är Reinfeldts nya skräcksiffror

Reinfeldt är hårt pressad inför Almedalen.
1 av 4
Reinfeldt är hårt pressad inför Almedalen. Foto: Simon Paulin / SvD / SCANPIX
Regeringen har lågt förtroende i flera frågor.
2 av 4
Regeringen har lågt förtroende i flera frågor. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Kent Persson tror att Moderaterna kommer att vända på siffrorna.
3 av 4
Kent Persson tror att Moderaterna kommer att vända på siffrorna. Foto: SCANPIX / Montage
Carin Jämtin, socialdemokratisk partisekreterare.
4 av 4
Carin Jämtin, socialdemokratisk partisekreterare. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldts regering är rekordlågt. Nästan varannan tillfrågad i en ny väljarundersökning menar att Sveriges utveckling går åt fel håll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Undersökningen

Så utvecklas Sverige enligt svenska folket:
Rätt håll: 28,6 procent (-2,5)
Fel håll: 48,9 procent (+4,7)
Varken rätt eller fel: 22,6 procent (-2,1)

Se mer siffror här.

Socialdemokraterna tar ny mark samtidigt som Moderaterna tappar. Det visar senaste undersökningen från Aftonbladet/United Minds. 

Faktum är att regeringen förlorar i alla frågor utom ekonomin. 48,9 procent av de tillfrågade anser att Sveriges utveckling är på väg åt fel håll. Majoriteten anser att en S-ledd regeringen skulle vara bättre på jobb, vård, skola och klimat.

– Om en majoritet tycker att Sverige går åt fel håll är det väldigt svårt att bli omvald. Då vill folk se en förändring. Men de behöver inte gå till sossarna för att de tycker att det går åt fel håll. De kan lika gärna gå till Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, säger Carl ­Melin på United minds till Aftonbladet.

Moderaterna tar ny sats

Enligt Melin är ekonomifrågan, där Moderaterna har starkast stöd, det enda som håller valet öppet. Men partisekreteraren Kent Persson tror att Moderaterna kommer att komma tillbaka till valet.

– Det klart att det här visar att vi har mer kvar att göra. Vi är inte nöjda med det här opinionsläget. Vi är inne i ett skeende där vi utvecklar vår politik och på partistämman i höst kommer vi att fastställa den ­politik som vi går till val på. Vi ska börja prata mer om vad vi vill om framtiden, för att det är det val handlar om, säger Persson till Aftonbladet.

Socialdemokraterna glada

Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, är nöjd med de nya siffrorna, men påpekar att det är långt till valet.

 Det här visar att vi är på väg i rätt riktning när det ­gäller trovärdighet för oss och hur vi har kommunicerat våra lösningar för fler jobb i Sverige och bättre ­skola. Svenska ­folket är trött på regeringen, säger hon till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela