Länkar till Exponerat och vill förbjuda Islam.
Länkar till Exponerat och vill förbjuda Islam. - Foto: TT BILD / Faksimil

SD-ordförande varnar andra – men länkar själv till hatsajter på nätet

Mikael Svärdshammar, ordförande för SD i Emmaboda, varnar andra för att dela artiklar på Facebook. Trots det delar han själv med sig av länkar till flera hatsajter – och gillar en sida som vill förbjuda islam i Sverige.


Hatsajter och hot

För att ge ett tydligt exempel på hur hatet sprids och hur vanliga personer hängs ut kan vi ta ICA-handlaren Bo Oskarsson från jämtländska Kaxås som exempel. På de rasitiska sajterna fördes det fram rena dödshot där det skrevs att han borde hängas i en lyktstolpe.

EMMABODA. I veckan kunde Nyheter24 avslöja att Sverigedemokraternas ordförande i Emmaboda, Mikael Svärdshammar, länkade till Realisten som är nazistiska Svenskarnas Partis nättidning.

Länkar som Svärdshammar raderade efter att han konfronterats av Nyheter24. Senare skrev han ett Facebookinlägg där han uppmanade "Sverigedemokrater , medlemmar, sympatisörer och absolut kandidater" att inte dela artiklar från Realisten och liknande tidningar eftersom att vi är  "konstant påpassade av journalister som vill skada både er och partiet".

– Så för er egen skull rensa bland vänner om det är några suspekta och framförallt dela så lite som möjligt av de oberoende nättidningarna, skriver han i inlägget nedan.

I kommentarerna efter Svärdshammars inlägg får han bland annat stöd av Oleg Datsishin, tidigare Sverigedemokratisk ledamot i Hallands regionsfullmäktige men som uteslöts ur partiet efter bland annat en rad rasistiska uttalanden på Facebook.

En annan kommentator går också till attack mot "slaskpressen" att hen tycker att man ska "åtala hela 7-klöverhögen för landsförräderi och grov trolöshet mot huvudman. Snoka upp alla gömda islamister på myndighetsposter och slänga ut dem därifrån". 

– Det är du inte ensam om, svarar Svärdshammar.

Men Nyheter24 kan nu avslöja att Svärdshammar, trots uppmaningen till partikamraterna, själv fortfarande länkar till bland annat den rasistiska hatbloggen Exponerat från sin Facebooksida.

Han länkar även till den högerextrema bloggen Fria Tider.

Detta trots att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i mars skickade ut ett ett mejl till samtliga företrädare där han bland annat betonade vikten av länkningar och "gilla"-markeringar på sociala medier. Så här skrev han om att hellre länka till etablerade medier:

"Vid tveksamma fall bör man alltid markera på avstånd om man nödvändigtvis måste länka till just den källan. I allmänhet rekommenderar vi att man alltid länkar till ursprungskällan som ofta återfinns hos den etablerade pressen", skrev han enligt Expo Idag.

Vill förbjuda islam

En genomgång av Svärdshammars "gilla"-markeringar avslöjar att han bland annat gillar gruppen "Förbjud Islam i Sverige". Tidigare har bland annat Pär Norling, som då var kommunfullmäktigeledamot i Borlänge, uteslutits ur partiet efter att ha velat totalförbjuda islam.

Nyheter24 har sökt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen och Svärdshammar utan resultat men när Svärdshammar i måndags fick frågan om hur han såg på Fria Tider och Exponerat ville han inte svara.

– Vi säger så, tack, sa han till Nyheter24 då.

/
/
/
/
/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!