Stöttas.
1 av 4
Stöttas. - Foto: Faksimil Facebook / Blekingenytt
Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men.
2 av 4
Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men. - Foto: Faksimil Facebook / Inte rasist men
Linus Bylund menar att det inte är rasism utan fakta. Han får dock bassning av islamologen Jan Hjärpe.
3 av 4
Linus Bylund menar att det inte är rasism utan fakta. Han får dock bassning av islamologen Jan Hjärpe. - Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
Ola Svensson är distriktsordförande för Sverigedemokraterna.
4 av 4
Ola Svensson är distriktsordförande för Sverigedemokraterna. - Foto: Faksimil Blekingenytt

SD fortsätter försvara våldtäktsuttalandet: "Inom ramarna"

Sverigedemokraten Michael Hess uttalande om att "man har rätt som muslim att våldta otrogna icke-muslimer" har fått hård kritik. Men inom partiet är stödet starkt.


Bylund: "Saker har tagits ur sin kontext"

Linus Bylund hävdade senare igår att han blivit felciterad i BLT.

– Jag har aldrig någonsin påstått att det står i koranen. Jag har aldrig någonsin läst koranen och jag är inte intresserad av att recensera religioner. Har jag sagt något som på något sätt kan tolkas åt det hållet, så har det varit i ett långt resonemang och saker har tagits ur sin kontext, sa Bylund till Aftonbladet.

BLT:s reporter Simone Hansen säger att Linus Bylund visst citerats korrekt.

– Jag har definitivt inte missuppfattat honom, vi återkom till det vid flera tillfällen. Han sa ordagrant att det finns belägg för det Hess skriver, det är fakta, det står i koranen att man kan använda våldtäkt som straff mot våldtagna kvinnor, sa Hansen till Aftonbladet.

KARLSKRONA. "När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder".

Så skrev Sverigedemokraternas vice ordförande i Karlskrona, Michael Hess, på sin Facebook. 

– Man har rätt som muslim att våldta otrogna icke-muslimer, sa han sen som försvar till Inte rasist, men.

"Inte rasism"

Ett uttalande som försvarades av partitopparna, genom Jimmie Åkesson stabschef Linus Bylund.

– Det är inte rasism. Det är ju fakta. Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod. Och att använda fakta i sina uttalanden är inte fel. Det har inget med nolltoleransen att göra, säger han till BLT.

På frågan om hur det beskrivs i Koranen har SD-toppen dock inget bra svar.

– Det vet jag inte riktigt. Jag vet inte exakt vad som står i Koranen, men det är belagt att det är så, säger Bylund till BLT.

"Håller sig inom ramarna"

Även lokalt kan Hess räkna med fullt stöd – och han lär inte behöva oroa sig över partiets nolltolerans, även om det enligt TT ska diskuteras närmare i partiets medlemsutskott. 

– Det finns belägg i Koranen för vad han påstår. Hade det inte funnits det, då hade han däremot gått över gränsen för den så kallade nolltoleransen, men detta håller sig inom ramarna, säger Ola Svensson, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona till Blekingenytt.

"Det är en myt"

Jan Hjärpe, professor emeritus och islamolog vid Lunds universitet, tillbakavisar dock uppgifterna om "belägg i koranen".

– Det står inget sådant i Koranen. Det är en myt, närmast som en fabel som uppstod på medeltiden, säger han till BLT.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!