Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu röstar SD ännu mer med Alliansen

Jimmie Åkessons parti röstar oftast med Alliansen.
1 av 4

Jimmie Åkessons parti röstar oftast med Alliansen.

TT / Montage

Partisekreteraren Björn Söder tycker siffrorna är oseriösa.
2 av 4

Partisekreteraren Björn Söder tycker siffrorna är oseriösa.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Mikael Damberg (S).
3 av 4

Mikael Damberg (S).

Jonas Ekströmer/Scanpix

Röstningsresultatet vid budgetpropositionen.
4 av 4

Röstningsresultatet vid budgetpropositionen.

Claudio Bresciani / TT

Nyheter | 15/01/2014 09:03

När det väl gäller i riksdagen röstar Sverigedemokraterna i nio fall av tio med regeringen. Färska siffror visar att det till och med ökat.

STOCKHOLM. Under sina tre första år i riksdagen röstade Sverigedemokraterna med Alliansen i drygt åtta fall av tio när de hade en vågmästarroll.

Hösten 2013 ökade andelen till 90 procent, enligt färska siffror som publiceras i Dagens Nyheter på onsdagen.

"Väljer att stödja borgerlig politik"

Siffrorna är framtagna av Riksdagens utredningstjänst (RUT) på uppdrag av Socialdemokraterna.

– Det här visar tydligt att Sverige­demokraterna, när det kommer till kritan, väljer att stödja en borgerlig politik i Sverige, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, till Dagens Nyheter.

Vid ett antal uppmärksammade tillfällen har SD dock röstat med oppositionen, exempelvis när förslaget om en extra sänkt statlig inkomstskatt stoppades i vintras.

SD: "Oseriöst och ohederligt"

Sverigedemokraterna menar dock att siffrorna inte alls stämmer utan att de i själva verket röstat cirka hälften av gångerna med regeringen.

– Det är väldigt oseriöst och ohederligt att ett parti som Social­demokraterna som gör anspråk på att leda landet efter nästa val att syssla med sådant här trixande med siffror. Det är bara för att vi plockar röster i LO-kollektivet som man tar fram det här högerspöket, säger Björn Söder, SD:s partisekreterare, till Dagens Nyheter.