Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-toppen förskräckt över "al-Qaida-liknande taxichaufför"

Thoralf Alfsson och hans inlägg.
1 av 3

Thoralf Alfsson och hans inlägg.

Riksdagen / Faksimil

Här skriver han om taxichaufförer.
2 av 3

Här skriver han om taxichaufförer.

Faksimil Thoralf.se

Thoralf Alfsson valdes in i riksdagen 2010.
3 av 3

Thoralf Alfsson valdes in i riksdagen 2010.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nyheter | 03/02/2014 10:54

UPPDATERAD. Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson är igång igen. Nu har skrivit hur förskräckt han blir av att se en "al-Qaida-liknande" taxichaufför i Kalmar. Men det vill han inte prata om.

KALMAR. "I Kalmar blev jag rent förskräckt när en Al-Qaida liknande (sic!) chaufför dök upp vid en taxi. Idag är det svårt att finna en etnisk svensk taxichaufför. Av de senaste 10-15 taxiresor jag gjort i Kalmar och Stockholm har alla chaufförer var utländska".

Så skriver den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Thoralf Alfsson i ett blogginlägg som publicerades på fredagen. I inlägget, som uppmärksammats av Inte rasist, men, skriver SD-toppen att taxibranschen tagits över av "bidragsberättigade chaufförer med i många fall utländsk bakgrund".

"Jag har ingen kommentar sa jag"

I inlägget frågar sig han också vad "tant Gerda" tänker när hon ska åka färdtjänst och "en chaufför med liknande utseende möter upp". Det nämnda utseendet exemplifierar han med bilder på två personer som i april dömdes för terrorplaner i Storbritannien.

Men Alfsson vill inte prata om sitt inlägg.

Hej, Viktor Adolfsson här, reporter på Nyheter24. Jag har några frågor angående ett blogginlägg du skrev i fredags om taxichaufförer.

– Jaha. Inga kommentarer.

Men vad menar du egentligen när du skriver "al-Qaida-liknande"?

– Jag har ingen kommentar sa jag.

Sedan lägger SD-ledamoten på luren.

"Inga muslimer på våra gator" och andra inlägg

Alfsson har flera gånger tidigare uppmärksammats för rasistiska och islamofobiska uttalanden. I maj förra året uttryckte han förståelse för att folk "reagerar" efter att en SD-kollega misstänktes för misshandel av en burkaklädd kvinna (sverigedemokraten friades senare).

Han har även uttryckligen skrivit att han inte vill ha religionen islam i Sverige. Så här skrev han i ett blogginlägg i februari:

"Islam hör inte hemma i det västerländska samhället. Islam hör inte hemma i Sverige! Det är den enkla och nakna sanningen enligt min uppfattning. Västerländska värderingar och koranens budskap går absolut inte att förena!"

Redan i april 2012 frågade sig riksdagsledamoten på bloggen om det "inte är dags att förbjuda islam i Sverige".

2008, alltså två år innan Alfsson valdes in i riksdagen, föreslog han ramsan "inga muslimer på våra gator" som en motattack mot demonstranter som skrikit "inga rasister på våra gator".

Han har också flera gånger återkommit till följande mening i ett antal blogginlägg:

"Alla muslimer är inte terrorister men alla terrorister är muslimer".

Med tanke på ovanstående exempel ska det också påpekas att Alfsson själv skrivit så här i ett blogginlägg:

"Jag är islamofob och jag kan överhuvudtaget inte förstå att någon med kristen uppväxt kan vara något annat än islamofob".

Utreddes för hets mot folkgrupp

I fjol utreddes Alfsson för hets mot folkgrupp efter ett inlägg från 2012 där han skrev att varje somalier som får uppehållstillstånd i Sverige leder till stöd för terrornätverket al-Shabaab och en större införsel av drogen khat. Han slapp åtal, men åklagaren konstaterade att inlägget varit "missaktande mot en viss folkgrupp".

Nyheter24 har sökt SD:s presschef Martin Kinnunen för att få svar på vad partiet anser om Alfssons senaste inlägg.

Tidigare har dock partiet centralt vägrat ta avstånd från riksdagsledamotens uttalanden.

– Thoralf Alfsson får själv svara för sin blogg och ledamöterna ansvarar själva för sina bloggar. Givetvis ska man som sverigedemokratisk bloggare följa de lagar och regler som gäller i Sverige och vi utgår från att Alfsson också gör det, sa Kinnunen till Nyheter24 i samband med att Alfsson anmäldes för hets mot folkgrupp.

Uppdatering 13.22:

Presschefen Martin Kinnunen säger till Aftonbladet att han inte känner till det aktuella inlägget.

– Vi får titta på blogginlägget och höra med Thoralf vad han menar. Partiets arbete påverkas inte nämnvärt av Thoralfs blogg, hur det påverkar honom vet jag inte. Vi får ta en diskussion med honom om det, säger han till tidningen.