Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna tappar – SD fortsatt näst störst bland manliga arbetare

- 26/02/2014, 08:03
Ny Sifo-undersökning.
1 av 4

Ny Sifo-undersökning.

TT BILD

Stefan Löfvens Socialdemokraterna är fortfarande största parti bland manliga arbetare.
2 av 4

Stefan Löfvens Socialdemokraterna är fortfarande största parti bland manliga arbetare.

TT BILD / Tomas Oneborg

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna fortsätter att vara större än...
3 av 4

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna fortsätter att vara större än...

TT NYHETSBYRÅN

... Fredrik Reinfeldts moderater.
4 av 4

... Fredrik Reinfeldts moderater.

Erik Martensson / Erik Mårtensson / TT

Sverigedemokraterna är fortsatt näst största parti bland manliga arbetare och drar ifrån Moderaterna. Socialdemokraterna är dock fortfarande överlägset störst.

Enligt en ny undersökning från Sifo som Dagens Industri beställt skulle 20 procent av de manliga arbetarna lägga sin röst på Sverigedemokraterna om det vore val idag.

Säkerställd andraplats

Det betyder att man även fortsatt är näst största parti bland manliga arbetare, och att man dessutom ökar avståndet ned till trean Moderaterna. I dagsläget skulle 16 procent av de manliga arbetarna rösta på Fredrik Renfeldts parti.

– SD var näst störst även i december, men då var inte skillnaden mot Moderaterna signifikant. Nu kan vi med säkerhet säga att Sverigedemokraterna är näst största parti i den här gruppen, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo, till di.se

"Mycket svagare stöd bland kvinnorna"

Det är också från Moderaterna som Sverigedemokraterna tar flest nya sympatisörer.

– De har tagit aningen fler moderater än socialdemokrater. Stödet är starkare ute i landet än i storstäderna och det är fortfarande väldigt stor skillnad mellan män och kvinnor, med mycket svagare stöd bland kvinnorna, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till di.se.

Upp till Socialdemokraterna är det fortfarande långt. Stefan Löfvens parti har i nuläget stöd av 44 procent av de manliga arbetarna, skriver di.se