1 av 2
- Foto: Fakismil/Aftonbladet TV
2 av 2
- Foto: Fakismil/Aftonbladet TV

Åkessons närmaste man: "Kent Ekeroth är ett ok"

I en film som Aftonbladet publicerar ser man hur Linus Bylund, Jimmie Åkessons stabschef, säger till en tidigare partikamrat att han hatar Kent Ekeroth och att partiet borde tala om något annat än islam.


Martin Kinnunen, SD:s presschef:

– Det är Linus Bylund själv som får redogöra för vad det är som försiggår på den där filmen. Det är inget som har med partiets politik att göra. Vi har ett jäkligt gott klimat i partiet, säger han till Aftonbladet.

SVERIGE. Den tidigare partikamraten Daniel Assai spelade in filmen som Aftonbladet i kväll publicerar under 2012. I filmen hörs Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund säga att han hatar Anders Behring Breivik mest av allt på jorden, och tillägger därefter "Breivik, och sen kommer Kent". Den han talar om är partikollegan Kent Ekeroth

Efter den sekvensen fortsätter Assai att spela in samtalet. Man hör då Bylund säga att att Ekeroth "är ett ok" och att partiet borde prata om annat än bara islam.

Publicerade blogginlägg

När Aftonbladet konfronterade Bylund nekade han till att ha sagt något av det som påstås, men efter att ha sett filmen hävdade han istället att det hela var ett försök till att göra en poäng av att han inte hatar Ekeroth.

– Det är tydligt att jag försöker göra en poäng av att jag inte hatar Kent. Jag skrattar ju när jag säger det, säger han till Aftonbladet. Och på anklagelserna om att han jämför Ekeroth med Breivik svarar han:

– Jag jämför inte honom ett dugg med Breivik. Det här handlar om någonting som har kopplingar till efterdyningarna kring Brevik. Och ja, jag hatar Breivik.

Tidigare under kvällen publicerade Bylund ett blogginlägg i vilket han gav sin syn på saken angående Aftonbladets avslöjanden. Han skriver bland annat så här:

"Min åsikt att bilden av partiet utåt är alltför islamfixerad är känd sedan tidigare och beror inte bara på vad våra företrädare säger, utan kanske i ännu högre utsträckning på vad mediala aktörer väljer att rapportera om. Det är likväl problematiskt, menar jag.

Jag vet som sagt inte vad som föranledde detta eller vad det är jag är så upprörd över på filmen, det är två år sedan den spelades in. Men upprörd är jag i alla fall, och då kan det hända att man i samtal med nära vänner (vilket personen i fråga var vid detta tillfälle) tar till överord och uttrycker sig på ett sätt man inte skulle göra offentligt."

"Gör höna av fjäder"

Kent Ekeroth skriver själv i ett brev till Aftonbladet att påståendet att Bylund ska ha jämfört honom med Breivik är löjligt. Han skriver:

”Jag har hört vad Linus har sagt och det är löjligt av er att påstå att han ska ha jämfört mig med Breivik. Jag och Linus har ibland olika perspektiv och kan ha en skämtsam jargong oss emellan, det är ömsesidigt och inget som jag har något problem med. Jag tycker ni försöker göra en höna av en fjäder”.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!