Stockholm

6 otäcka fakta som visar likheterna mellan Sverige i dag och Tyskland på 30-talet

1 av 7
. Foto: tt bild (montage)
SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson
2 av 7
SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Foto: tt bild
Andre vice talman Björn Söder i en demonstration
3 av 7
Andre vice talman Björn Söder i en demonstration. Foto: tt bild
Partiledare Mattias Karlsson (till höger) och pressekreterare Henrik Vinge (till vänster)
4 av 7
Partiledare Mattias Karlsson (till höger) och pressekreterare Henrik Vinge (till vänster). Foto: tt bild
5 av 7
. Foto: tt bild
6 av 7
. Foto: tt bild
7 av 7
. Foto: karl anders lindahl

Nyheter24 presenterar en skrämmande jämförelse mellan dagens Sverige och en del av historien som aldrig får upprepas.


Läs mer

1. Ekonomin

: Under finanskrisen i slutet av 20-talet var arbetslösheten hög. Detta är en viktig förklaring till nazistpartiets frammarsch. Nazistpartiet i Tyskland tog makten 1933, drygt tre år efter kraschen på Wall Street 1929.

NU: Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010, två år efter kraschen på Wall Street 2008. Alla partier var överens om att valets viktigaste fråga var hur vi ska bekämpa arbetslösheten.

2. Oviljan att samarbeta

: Nazisterna attackerade både vänstern och högern, och lovade samtidigt medelklassen trygghet och välstånd. Partiets stora inflytande gjorde det i stort sett omöjligt att bilda regering i Tyskland efter valet 1932. Samtidigt blev den ekonomiska krisen djupare, och efter ett nyval samma år släpptes nazisterna in i regeringen i en kompromiss för att få till politisk stabilitet.

NU: I höstas fällde Sverigedemokraterna den rödgröna regeringen, och tvingade först fram nyval (som ställdes in) och sedan Decembeöverenskommelsen. SD säger att de ska fälla varje regering som inte går med på deras invandringspolitik. Man har även deklarerat att man ser sig själva som ett mittenparti.

Bildkälla: TT

3. En snabbt växande rörelse

: Nazistpartiet växte väldigt snabbt: 1920 hade partiet under 60 medlemmar. I valet 1933 fick de 44 procent av rösterna.

NU: Sverigedemokraternas opinionssiffror låg länge under fyra procent. 2006 fick SD 2,93 procent, 2010 fick de 5,7 procent av rösterna, i valet 2014 fick de 12,8 procent och i en mätning som gjordes nyligen fick partiet nästan 19 procent.

Bildkälla: TT

4. Syndabockarna

DÅ: Det som nazisterna i Tyskland verkligen erbjöd folket var någon att skylla allting på. För dem var judar, romer, kommunister och homosexuella roten till allt ont.

NU: 2009 skrev Jimmie ÅkessonAftonbladets debattsida att den muslimska invandringen är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget. I höstas lade Kent Ekeroth en motion om att alla invandrare ska registreras. SD vill också hindra folk som kommer till Sverige för "syssla med tiggeri".

5. Hotet mot identiteten

: Den "tyska identiteten" var viktig i nazisternas ideologi. Men "tyskheten" var hotad utifrån, framförallt av judar och homosexuella. För att återupprätta den tyska identiteten förespråkade man ett stopp för vad man ansåg var "otysk kultur" och förbjöd mötesplatser och sammankomster för homosexuella.

NU: Sverigedemokraterna talar mycket om "svenskfientlighet", och I höstas sa partiets toppolitiker Björn Söder i en intervju att judar överger sin judiska identitet när de blir svenskar. I samma intervju sa partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson att "Det handlar om vår identitet som folk. Vi drar ner anslag till samtidskultur och lägger mer pengar på kulturarvet". Björn Söder har tidigare sagt ”Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala" om homosexuella och Prideparaden.

SD-toppen Mattias Karlsson gick nyligen ut och riktade hård kritik mot en förskola som arrangerat ett pridetåg.


6. Hetsen mot romer och tiggare.

DÅ: Nazisterna i Tyskalnd hetsade mot "yrkestiggeriet" och spred historier om att tiggare hade fina hästkärror och fina kläder när de inte tiggde. Tidningarna hakade på och hetsade mot romer och spred vidare lögner. Efter det följde arresteringar och tvångssteriliseringar. 1938 skickades över 30 000 "asociala" till koncentrationsläger. Därmed hade tyskarna avskaffat tiggeriet.

NU: Sverigedemokraterna annonserar i Stockholms tunnelbana, och ber om ursäkt för "the mess". Med "the mess" menar SD utsatta fattiga människor som ber om pengar. I en intervju med Svenska Dagbladet 2011 sa SD:s justitieministerkandidat Kent Ekeroth att tiggare förstör gatubilden och utgör ett störande moment. Trots undersökningar som visar att tiggeriet inte är organiserat talar SD om det organiserade tiggeriet som fakta. Källa

Bild: Karl Anders Lindahl

Finns det likheter mellan Sverige i dag och tyskland på 30-talet?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.