9 vidriga citat och händelser från listan Björn Söder är med på

- 07/01/2015, 17:46
1 av 11

tt bild

2 av 11

tt bild

3 av 11

tt bild

4 av 11

Youtube

5 av 11

tt bild

6 av 11

tt bild

7 av 11

tt bild

8 av 11

tt bild

9 av 11

tt bild

10 av 11

tt bild

11 av 11

tt bild

Nyligen hamnade SD:s Björn Söder på en internationell lista som kartlägger antisemitism. Läs de andra punkterna här.

Nyligen publicerade Simon Wiesenthal-institutet sin sammanställning på tio punkter av antisemitism runt om i världen 2014. Med på listan fanns Sverigedemokraternas Björn Söder, som tidigare uttalat sig om att judar lämnar sin judiska identitet när de blir svenskar. Här är de nio övriga punkterna på listan: 

1. Belgien

När en man ringde akuten när hans 90-årigamamma hade brutit ett revben fick han svaret ”Skicka din mamma tillGaza några timmar så blir hon av med sin smärta”.

Antalet antisemitiska attacker har ökat iBelgien. Ett café i Liége hade en skylt upphängd med texten”Hundar välkomna, men inte judar”. I maj sköts tre judar ihjäl vid judiska muséet i Bryssel. 

Bildkälla: TT

2. Israel/Jordanien

I november sprang två män in i en synagoga iJerusalem, skrek religiösa slagord och attackerade folk som satt och bad. Fyra rabbiner mördades. Efter händelserna hyllades mördarna,som blev dödade i en polisinsats, i Jordaniens parlament.

Bildkälla: TT

3.Frankrike

Idecember tvingade två unga män sig in i en lägenhet i Paristillhörande ett ungt judiskt par. De band fast paret och frågade”Var har ni gömt pengarna? Ni judar har alltid pengar!”

Efteråt våldtog de den 19-åriga kvinnan.

– En familj har attackerats för att de är judiska. Frankrikes anseende har skadats, sa president François Hollande efter attacken. 

Bildkälla: TT

4. Tyskland

Max Blumenthal och David Sheen, två föreläsare som ofta kopplas samma med antisemitiska åsikter bjuds in till en föreläsning hos tyska vänsterpartiet. Vad som gjorde saken värre var att föreläsningen skulle ske dagen efter missdagen för kristallnatten. 

Partitoppen Gregor Gysi stoppade dock föreläsningen och händelsen blev mycket uppmärksammad i Tyskland.

Bildkälla: TT

5. Turkiet

Den turkiska journalisten Faruk Köse, somjobbar för den regimvänliga tidningen Yeni Akit, skrev ett öppetbrev till den turkiska rabbinen Isak Haleva med orden ”Ni har levthär i fred i 500 år och blivit rika på vår bekostnad. Är det såhär ni visar er tacksamhet – genom att mörda muslimer?”

Han skrev även att lagen ”öga för öga”borde gälla mot judar, och att ”man känner nästan för att säga'Gud välsigne Hitler!'”

Bildkälla: TT

6. Ungern

Borgmästaren i ungerska staden Ertepak, ZoltanOrosz, tyckte att en passande ”kritik” mot kriget i Gaza var atthänga upp dockor föreställande Israels premiärministerBenjamin Netanyahu och före detta presidenten Shimon Peres på etttorg i staden. En skylt som satt över Peres-dockan hade texten ”Jagär på väg till min mästare, Satan, ty skärselden väntar mig”.

I Ungern ökar det antisemitiska partiet Jobbik i inflytande och popularitet.

Bildkälla: TT

7. USA

Under ett seminarium på universitetet Berkleyom Palestina reste sig en judisk student upp och uttryckte sinakänslor över att diskussionerna om konflikten ofta övergår i etthatiskt, aggresivt och antisemitiskt språk. En av arrangörernasvarade då att man inte kan prata om ett öppet demokratiskt samtalnär det gäller den här ”kampen” och att ”Många liberalazionister här på campus har svårt att förstå det, och så längedu väljer att uttrycka dig på dit viset kommer jag att hata er”.

8. USA

Den före detta Ku Klux Klan-medlemmen FrazierGlenn Cross Jr, 74, mördade tre personer utanför en synagoga iKansas City. Precis innan dådet ska han ha sagt att han ville "döda några judar” innan han dog.

Bildkälla: TT

9. Storbritannien

När några sjundeklassare som bar judiskaskoluniformer ville in i en sportaffär i Hertfordshire blev destoppade av en säkerhetsvakt. ”Inga judar”, ska vakten har sagt.

Antisemitismen i Storbritannien anses öka,inte minst efter att fotbollslaget Wigans ägare David Whelan uttalatsig och sagt att ”judar jagar pengar mer än vad andra gör”.

Bildkälla: TT

Det fick BBC-chefen Danny Cohan att fälla detstarka uttalandet att ”Jag har aldrig känt mig så obekväm medatt vara jude i Storbritannien som jag gjort det senaste året.”


Källa: Simon Weisenthal center 

Hör Björn söder hemma på den här listan?