Het, hetare, hetast. Men vem blir ny partiledare?
1 av 12
Het, hetare, hetast. Men vem blir ny partiledare? - Foto: tt bild
2 av 12
- Foto: tt bild
3 av 12
- Foto: tt bild
4 av 12
- Foto: tt bild
5 av 12
- Foto: TT bild
6 av 12
- Foto: tt bild
7 av 12
- Foto: tt bild
8 av 12
- Foto: TT bild
9 av 12
- Foto: tt bild
10 av 12
- Foto: tt bild
11 av 12
- Foto: tt bild
12 av 12
- Foto: tt bild

8 glödheta namn som kan ta över som ledare för Kristdemokraterna

Vintern har väl aldrig varit så här het, åtminstone inte om man är kristdemokrat! Men vem tar över partiet? Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl analyserar.


1. Ebba Busch Thor

Ålder: 28

Kommunalråd i Uppsala. Gjorde snabb karriär inom Kd och var vikarierande kommunalråd redan vid 22 års ålder. 2012 kandiderade hon till posten som vice ordförande men torskade mot Maria Larsson. Busch Thor var också starkt ifrågasättande till Göran Hägglunds ledarskap. Skriver på sin hemsida att hon “jobbar för ett tuffare och tydligare Kristdemokraterna”. Tillhör högerfalangen inom partiet, och debatterar ofta jämställdhet med en värdekonservativ utgångspunkt. Har meddelat att hon vill bli partiledare. 

Bildkälla:TT


2. Acko Ankarberg Johansson

Ålder: 50

Kommer från det starka Kd-fästet Jönköping, där hon inledde karriären på 80-talet. Har varit partisekreterare för partiet sedan 2010 och ses som en av favoriterna till partiledarposten. Kan partiet utan och innan, men sticker egentligen inte ut på något vis. Har precis som Busch Thor sagt att hon gärna blir ny partiledare. Bildkälla:TT

3. Sara Skyttedal

Ålder: 29

Ordförande i KDU. Har gjort flera uppmärksammade utspel den senaste tiden, bland annat om gränser för flyktingmottagande, medborgarskapstester för invandrare och att förbjuda grundlagskritiska grupper. Har även kallat islamism för det största hotet mot demokratin. Tillhör den konservativa högerfalangen i partiet. Syns och hörs mycket, kanske lite för mycket för att vara en ordentlig utmanare till partiledarposten. 


Bildkälla:TT 

4. Emma Henriksson

Ålder: 37

Före detta ordförande för Kd i Stockholm, nu gruppledare i Riksdagen och ordförande i socialutskottet. Tungt namn internt, men relativt okänd för allmänheten. 

5. Caroline Szyber

Ålder: 33

Riksdagsledamot och ordförande i civilutskottet. Tillhör den liberala falangen av partiet och riskerar därför att hamna utanför de mer seriösa partiledardiskussionerna. Vill att Sverige ska gå med i Nato och vill också öka anslagen till försvaret. Har även skrivit en motion om att Bildkälla:TT

6. Stefan Attefall

Ålder: 54

En av de riktiga veteranerna inom Kd. Inledde sin politiska karriär på 80-talet då han bland annat var ungdomsförbundsordförande. Har lång historia som riksdagsledamot och har suttit på flera tunga poster, bland annat som bostadsminister.Bildkälla:TT

8. Jakob Forssmed

Ålder: 40

Bildkälla:TT

BONUS!! Tre tunga bubblare:

Marcus Birro

Ålder: 42

Medieprofil som tidigare sagt att han gärna vill bli partiledare, och har även synts offentligt i Kd-sammanhang. Extremt välkänd, men lär knappast ha någon förankring i partiet. 

Bildkälla:TT

Ian Wachtmeister

Ålder: Gammal

Med en svajig politisk karriär och värderingar som skulle få vilken gammelkonservativ människa som helst att rynka på näsan är Wachtmeister en given kandidat till posten (åtminstone enligt Wachtmeister själv). I en intervju med Jmini säger han att han gärna hade ställt upp, om det varit några år sedan. Har dock starka band till Sverigedemokraterna och lär knappast ge någon ny kraft till Kd. Större chans att det finns intelligent liv på Mars. 

Bildkälla:TT

Obi-Wan Kenobi

Ålder: Ännu äldre

Brejkade för den stora allmänheten under klonkrigen, men har levt i skymundan under en längre tid. Knepig inställning till abortfrågan. Lärde upp Luke Skywalker i genom hemundervisning i sann konservativ anda. Ser sig själv som obunden liberal. 

Bildkälla:TT

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.