Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 glödheta namn som kan ta över som ledare för Kristdemokraterna

- 13/02/2015, 11:53 -
Het, hetare, hetast. Men vem blir ny partiledare?
1 av 12

Het, hetare, hetast. Men vem blir ny partiledare?

tt bild

2 av 12

tt bild

3 av 12

tt bild

4 av 12

tt bild

5 av 12

TT bild

6 av 12

tt bild

7 av 12

tt bild

8 av 12

TT bild

9 av 12

tt bild

10 av 12

tt bild

11 av 12

tt bild

12 av 12

tt bild

Vintern har väl aldrig varit så här het, åtminstone inte om man är kristdemokrat! Men vem tar över partiet? Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl analyserar.

1. Ebba Busch Thor

Ålder: 28

Kommunalråd i Uppsala. Gjorde snabb karriär inom Kd och var vikarierande kommunalråd redan vid 22 års ålder. 2012 kandiderade hon till posten som vice ordförande men torskade mot Maria Larsson. Busch Thor var också starkt ifrågasättande till Göran Hägglunds ledarskap. Skriver på sin hemsida att hon “jobbar för ett tuffare och tydligare Kristdemokraterna”. Tillhör högerfalangen inom partiet, och debatterar ofta jämställdhet med en värdekonservativ utgångspunkt. Har meddelat att hon vill bli partiledare. 

Bildkälla:TT

Ålder: 50

Kommer från det starka Kd-fästet Jönköping, där hon inledde karriären på 80-talet. Har varit partisekreterare för partiet sedan 2010 och ses som en av favoriterna till partiledarposten. Kan partiet utan och innan, men sticker egentligen inte ut på något vis. Har precis som Busch Thor sagt att hon gärna blir ny partiledare. Bildkälla:TT


3. Sara Skyttedal

Ålder: 29

Ordförande i KDU. Har gjort flera uppmärksammade utspel den senaste tiden, bland annat om gränser för flyktingmottagande, medborgarskapstester för invandrare och att förbjuda grundlagskritiska grupper. Har även kallat islamism för det största hotet mot demokratin. Tillhör den konservativa högerfalangen i partiet. Syns och hörs mycket, kanske lite för mycket för att vara en ordentlig utmanare till partiledarposten. 


Bildkälla:TT 

4. Emma Henriksson

Ålder: 37

Före detta ordförande för Kd i Stockholm, nu gruppledare i Riksdagen och ordförande i socialutskottet. Tungt namn internt, men relativt okänd för allmänheten. 

Bildkälla:TT

5. Caroline Szyber

Ålder: 33

Riksdagsledamot och ordförande i civilutskottet. Tillhör den liberala falangen av partiet och riskerar därför att hamna utanför de mer seriösa partiledardiskussionerna. Vill att Sverige ska gå med i Nato och vill också öka anslagen till försvaret. Har även skrivit en motion om att sänka rösträttsåldern.Bildkälla:TT

6. Stefan Attefall

Ålder: 54

En av de riktiga veteranerna inom Kd. Inledde sin politiska karriär på 80-talet då han bland annat var ungdomsförbundsordförande. Har lång historia som riksdagsledamot och har suttit på flera tunga poster, bland annat som bostadsminister. Bildkälla:TT

7. Lars Adaktusson

Ålder: 59

Gammal TV-profil och journalist, som anslöt sig till Kd 2013 och blev snabbt ett ansikte utåt. Är sedan 2014 ledmot i Europaparlamentet. Efter Göran Hägglunds avgång dök Adaktusson snabbt upp i snacket och sågs som en favorit till att ta över partiet. Men i en intervju med Svenska Dagbladet menar han att han inte är intresserad av partiledarposten. Bildkälla:TT

8. Jakob Forssmed

Ålder: 40

Ekonomiskpolitisk talesperson, som fått mer och mer utrymme utåt sett. Även han är från Kd-fästet Jönköping. Jobbade nära Hägglund och kan partiet utan och innan. Ingen jättefavorit. Bildkälla:TT

BONUS!! Tre tunga bubblare:

Marcus Birro

Ålder: 42

Medieprofil som tidigare sagt att han gärna vill bli partiledare, och har även synts offentligt i Kd-sammanhang. Extremt välkänd, men lär knappast ha någon förankring i partiet. 

Bildkälla:TT

Ian Wachtmeister

Ålder: Gammal

Med en svajig politisk karriär och värderingar som skulle få vilken gammelkonservativ människa som helst att rynka på näsan är Wachtmeister en given kandidat till posten (åtminstone enligt Wachtmeister själv). I en intervju med Jmini säger han att han gärna hade ställt upp, om det varit några år sedan. Har dock starka band till Sverigedemokraterna och lär knappast ge någon ny kraft till Kd. Större chans att det finns intelligent liv på Mars. 

Bildkälla:TT

Obi-Wan Kenobi

Ålder: Ännu äldre

Brejkade för den stora allmänheten under klonkrigen, men har levt i skymundan under en längre tid. Knepig inställning till abortfrågan. Lärde upp Luke Skywalker i genom hemundervisning i sann konservativ anda. Ser sig själv som obunden liberal. 

Bildkälla:TT