SD-ledaren Jimmie Åkesson gillar inte tiggeri
1 av 4
SD-ledaren Jimmie Åkesson gillar inte tiggeri - Foto: TT
2 av 4
- Foto: TOBIAS ROSTLUND / TT
3 av 4
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Men misslyckades.
4 av 4
Men misslyckades. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas förslag kan hota svensk påsktradition

Sverigedemokraterna har länge jobbat för att förbjuda människor att tigga, men är inte tiggeriet egentligen en gammal svensk tradition?


Påskhelgen är verkligen tiggandets högtid. Barnligor drar runt från dörr till dörr i jakt på pengar och sötsaker, utsmyckade till tänderna för att göra ett så bra intryck som möjligt på de vuxna godisägarna.

Några som länge har varnat för det organiserade tiggeriet är Sverigedemokraterna, och får de som de vill kan en klassisk svensk påsktradition vara hotad.


Bildkälla: TT Bild

Ett stort problem som SD identifierar med tiggarna är att det i många fall är ligor som ligger bakom, och att vinsten inte går till barnen själva utan till en organiserad grupp som ligger bakom det hela. Sverigedemokraten Christopher Larsson menar i tidningen Sydöstran att:

– Den pengen du och jag gav i all välmening tar ligan sedan hand om.

Skulle denna organiserad grupp kunna bestå av exempelvis ett föräldrakollektiv?

Se upp för godisligor

Det kan vara extra viktigt att se upp med barn som kommer och tigger vid din dörr.

Enligt partiet utnyttjas barn av ligor eftersom hyggligt folk tenderar att skänka mer till just barn. Och låt dig inte luras av deras utseende, under påsk spökar många unga tiggare ut sig för att se äldre ut.


Bildkälla: TT Bild

Sverigedemokraterna varnar också för att grupper av tiggarbarn drar runt i samlad trupp på stan, något som förekommer i hela västvärlden och inte bara i Sverige. I Sverige är tiggarbarnen som mest aktiva under påsken, medan det i USA förekommer framförallt på hösten runt Halloween. Det kan därför inte uteslutas att organiserade tiggarligor drar runt från land till land för att utnyttja lokala högtider.

SDs påskfientliga förslag

Än så länge har Sverigedemokraterna inte egen majoritet i riksdagen, och därför kan de inte ta krafttag mot den gamla svenska traditionen av organiserat tiggeri runt påsk. Men hade partiet haft verkligt inflytande hade det blivit andra påskbullar.

Här är några förslag som SD har lyft fram för att Jimmie Åkesson i framtiden ska kunna äta sina påskägg i fred utan att ha snyltande ungar hängandes utanför dörren:

1. Förbud

Mest oroade är Sverigedemokraterna överraskande nog inte över svenska tiggare, utan det är utlänningarna som ska bort. Därför vill de i första hand förbjuda att utländska EU-medborgare kommer hit och tigger godis. Svenskt godis ska gå till svenska barn i första hand, och helst vill de hjälpa utländska barn på plats, möjligen genom att skicka ner en container med salmiakbalkar till flyktingläger i Mellanöstern.

Om några utklädda påskgummor kommer och plingar på dörren och tigger godis, var därför noga med att kontrollera barnens pass för att verkligen se till att de är svenska medborgare. Du vill ju inte främja kriminell verksamhet.


Bildkälla: TT Bild

2. Avvisning

Sverigedemokraterna vill också att tiggare som stör ska kunna gripas och avhysas från platsen av väktare. Om en sockerspeedad påskkärring envisas med att ringa på dörrklockan, trots att du vill ha dina rollokolor för dig själv kan det därför vara läge att ha numret till det lokala vaktbolaget nära till hands.

3. Offentlig plats

Att förbjuda tiggare på offentlig plats har flera gånger lanserats av SD som ett förslag för att förbättra icketiggares upplevelse av sin hemstad. Barnligorna som suktar efter godis kan alltså om partiet får som de vill tvingas vänta med att be efter godis tills de stigit över din tröskel och befinner sig på privat område.

4. Utvisning

Till skillnad från att exempelvis få 61 000 i månaden för att sprida hat i riksdagen menar SD att tiggeri inte är en ärlig försörjning, och därför borde de som tigger utvisas ur landet. Vad Sverigedemokraterna menar är så oärligt framgår inte men en möjlig förklaring kan vara att det är just godis som tiggs till påsk, och som alla vet är godis inte mat. Kanske kan det i framtiden vara okej att tigga efter köttbullar men olagligt att be efter en kokosboll.

/
/
/
Relaterat
Hotar SD svenska traditioner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man svårt knivskuren söder om Stockholm

Raset för nyföretagande bromsar in

Antalet nystartade företag föll med nästan en femtedel under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Men nu ser raset ut att ha bromsat in. Under tredje kvartalet landade antalet nystartade företag på 13 procent lägre jämfört med samma period 2023, enligt statistik från Bolagsverket som mjukvaruföretaget Visma Spcs sammanställt.

Ansiktsigenkänning och drönare – så vill regeringen utöka kameraövervakningen

Regeringen och SD vill förbättra polisens möjligheter till kameraövervakning.

Polisen i Borlänge rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat i Borlänge på E16", skriver polisen på sin hemsida.

Charkiv: Skolan måste flytta under jord

1 timme sedan
Den första helt underjordiska skolan ska nu byggas i Charkiv, meddelar den östukrainska stadens borgmästare. "Sådana skyddade lokaler kommer att ge tusentals barn möjlighet att fortsätta sin utbildning på plats, till och med under robotattacker", skriver Ihor Terechov på meddelandetjänsten Telegram.

Svenskarna köpte mindre mängd mat

1 timme sedan
Svensken får en allt mindre matkasse med sig hem från affären, men betalar betydligt mer för den. Enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån SCB är volymminskningen 2022 större än något annat år, samtidigt som matpriserna stiger.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.