Richard Jomshof.
1 av 3
Richard Jomshof. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Hess dömdes i tingsrätten.
2 av 3
Hess dömdes i tingsrätten. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men frias nu av hovrätten.
3 av 3
Men frias nu av hovrätten. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Inte olagligt att säga att våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur

Hovrätten slår fast att Michael Hess inte är skyldig.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Så skrev Hess:

"När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder".

Den dåvarande vice ordföranden för Sverigedemokraterna i Karlskrona, Michael Hess, anmäldes i januari 2014 för hets mot folkgrupp efter att på Facebook skrivit att det är "djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära".

Uttalanden som också försvarades av bland annat den dåvarande distriktsordföranden för Sverigedemokraterna i Karlskrona Ola Svensson och av den dåvarande rättspolitiske talespersonen, numera partisekreteraren, Richard Jomshof. Hess kom efter en tid att åtalas och i maj 2014 dömdes han för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter av Blekinge tingsrätt.

Bild: TT

Men nu, över ett år senare, frias han av Hovrätten över Skåne och Blekinge. I domen skriver man, enligt Blekinge Läns Tidning, att Hess i och för sig ”uttryckt sig på ett sätt som fullt klart ligger utanför ramen för en saklig och vederhäftig debatt” men att han ändå ska frias.

Bild: TT

”Vid en helhetsbedömning anser hovrätten att det varit fråga om ett kränkande yttrande men att omständigheterna kring yttrandet är sådana att det inte är nödvändigt och proportionellt att inskränka Michael Hess yttrandefrihet i detta fall. Mot bakgrund av Europadomstolens praxis faller i stället hans kommentar till den ledare som publicerats på Aftonbladets hemsida inom ramen för vad som bör få bemötas i en fri och öppen debatt”, skriver rätten enligt Blekinge Läns Tidning.

Bild: Faksimil Facebook

Tidningen har även varit kontakt med Hess advokat, Tommy Nilsson, som säger att Hess "inte haft något uppsåt att uttrycka missaktning eller att se ner på någon annan".

– Michaels uttalande riktade sig till svenska journalister. Han ville väcka en debatt och skrev ett fakta-baserat inlägg, eller som han uppfattar som faktabaserat, sa han enligt Blekinge Läns Tidning i rätten.

Åklagaren Lena-Marie Bergström höll föga förvånande inte med alls.

– Det är samma lagstiftning nu som då. Jag tycker att tingsrättens dom var välskriven och välgrundad, säger hon till Blekinge Läns Tidning.

/
/
/
/
/
/