Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många röstar på SD – men bara så här många sympatiserar med partiet

- 08/06/2015, 22:26
SCB har genomfört en stor undersökning kring politiska sympatier.
1 av 2

SCB har genomfört en stor undersökning kring politiska sympatier.

JESSICA GOW / JESSICA GOW

SD:s siffror skiljer ut sig.
2 av 2

SD:s siffror skiljer ut sig.

tt bild

Partiets siffror skiljer sig från de andras.

Tidigare har Nyheter24 skrivit om Statistiska Centralbyråns (SCB) stora undersökning om hur folk skulle rösta om det vore val idag. Nu har de också släppt siffrorna för vilka partier folk sympatiserar med, skriver Aftonbladet.

För de flesta partier ligger siffrorna för röstning och sympati nära varandra, men talen för Sverigedemokraterna skiljer ut sig rejält.

Undersökningen visar att 14.4 procent skulle rösta på SD om det vore val idag, men det är bara 10.4 som sympatiserar med partiet. Det tyder på att en stor del av partiets röster är proteströster. De röstar alltså inte för SD:s politik, utan mot de andra partiernas.

– De är i någon mån ett enfrågeparti. För de som tycker invandring är en viktig fråga för tillfället kan man lägga sin röst på partiet även om man inte ideologiskt står dem närmast, säger Johan Eklund, ansvarig för undersökningen, till Aftonbladet.