Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är kampanjen mot SD som stoppas av SL

Stockholms Stadsmissions kampanj på romani stoppas.
1 av 4

Stockholms Stadsmissions kampanj på romani stoppas.

Stockholms Stadsmission

Skulle vara ett svar på SD-kampanjen.
2 av 4

Skulle vara ett svar på SD-kampanjen.

Karl Anders Lindahl

Kampanjen som stoppades.
3 av 4

Kampanjen som stoppades.

karl anders lindahl

Bilder från den demonstration som anordnades mot kampanjen.
4 av 4

Bilder från den demonstration som anordnades mot kampanjen.

Jenny Carlsson

Nyheter | 17/08/2015 11:17

Kampanjen var skriven på romani och skulle sättas upp på samma ställe som SD:s kampanj.

Under helgen gick Stockholms Stadsmission ut och meddelade att de tillsammans med företaget God el ville sätta upp en kampanj mot Sverigedemokraterna i tunnelbanan vid Östermalmstorg.

Det skulle vara ett svar på den SD-kampanj som fick enormt genomslag och som bad om ursäkt för "the mess", det vill säga människorna som tigger i Stockholm.


Bildkälla: Nyheter24

LÄS MER: Videoextra: Se när tunnelbanan stormas – SD-reklamen rivs ned

Texten i motkampanjen är skriven på romani och lyder:

"Förlåt för röran här i Sverige. Det finns de som gör skillnad på människor. Varje dag gör vi vårt allra bästa för att förändra det. Vi på Stockholms Stadsmission och God el är stolta över att så många stödjer oss i detta arbete. Tillsammans kämpar vi för att Stockholm ska bli en mänskligare stad för alla."

Bildkälla: Stockholms Stadsmission

LÄS MER: SL:s vändning: Kampanjen stoppas

Men Stockholms lokaltrafik väljer att stoppa kampanjen, skriver Aftonbladet.

– Det är jättetråkigt. Det kändes väldigt viktigt för oss att föra in medmänsklighet i tiggeridebatten. Det handlar om väldigt utsatta människor som inte ser någon annan utväg än att tigga för sin försörjning, och vi arbetar med och för utsatta människor, säger Marika Hjelm Siegwald, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission, till tidningen.

Att ha en kampanj på romani skulle vara ett sätt att visa på allas lika värde, fyller hon i.

Tidigare under sommaren stoppade SL också Sverigedemokraternas kampanj och hänvisade till säkerhetsskäl. Det skedde efter kraftiga protester där människor stormade stationen och rev ned budskapet.

LÄS MER: SL: Därför godkände vi SD-kampanjen

Samma skäl ges som svar på frågor om Stadsmissionens kampanj.

– Vi har inget att anföra mot budskapet, men vi vill inte ha någon annonsering alls på balkarna ovanför rulltrappan efter att affischerna revs ner för några veckor sedan. Av säkerhetsskäl har vi stoppat all annonsering på den platsen tills vidare, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL, till Aftonbladet.

Han medger också att det kan ha varit ett misstag att tillåta SD:s budskap i taket.

– Så här i backspegeln kan man säga att vi gjorde en felbedömning av det utrymmet. Nu avvaktar vi riktlinjer från vår politiska ledning kring hur annonsering som dominerar stationer ska hanteras. Det kommer säkert att bli en politisk diskussion om detta i höst.

Är det rätt att stoppa Stadsmissionens kampanj?