Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD ökar massivt i stor undersökning

- 01/12/2015, 10:08 -
Sverigedemokraterna ökar i SCB:s nya undersökning.
1 av 2

Sverigedemokraterna ökar i SCB:s nya undersökning.

TT

SCB:s undersökning.
2 av 2

SCB:s undersökning.

Faksimil: SCB

I dag klockan 9.30 släpptes SCB:s stora opinionsundersökning. I undersökningen får vi veta vilket parti svenska folket skulle rösta på om det var val i dag. Sverigedemokraterna har gått upp 5,5 procent sedan senaste undersökningen.

Sverigedemokraterna ligger nu på 19,9 procent, ökningen är statistiskt säkerställd. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har gått ner i undersökningen. S har gått ner 2,4 procent och ligger nu på 27,6. Moderaterna har gått ner 2,1 procent och ligger nu på 23,5.

Socialdemokraterna är inte det enda regeringspartiet som tappar: även Miljöpartiet tappar 0,7 procent. De ligger nu på 5,9 procent.

Bland de övriga småpartierna märks tydligast en nedgång för Vänsterpartiet med 0,7 procent, de ligger nu på 5,2. Det enda av de mindre partierna som har en säkerställd ökning är Liberalerna som gått upp 0,6 procent och nu ligger på 5,5.

Partisympatiundersökningen har gjorts två gånger varje år sedan 1972. Det är riksdagen som bestämt att undersökningen ska göras. Detta för att visa hur det politiska läget i Sverige ser ut. 9 000 personer intervjuas för undersökningen.

Undersökningen: