Jimmie Åkessons, partiledare Sverigedemokraterna, vill att Sverige slutar utfärda medborgarskap i andra fall än adoptioner och liknande.
1 av 2
Jimmie Åkessons, partiledare Sverigedemokraterna, vill att Sverige slutar utfärda medborgarskap i andra fall än adoptioner och liknande. - Foto: TT
Åkesson tycker det är för enkelt att bli medborgare i Sverige.
2 av 2
Åkesson tycker det är för enkelt att bli medborgare i Sverige. - Foto: tt bild

Sverigedemokraterna vill att Sverige slutar dela ut medborgarskap

Sverigedemokraterna vill stoppa nya medborgarskap tillfälligt. Jimmie Åkesson tycker nämligen det är för enkelt att bli medborgare.


– Vi vill uppvärdera medborgarskapet. Det är för lätt att bli svensk medborgare i dag. Det ska ställas högre krav, säger Jimmie Åkesson i Dagens Nyheter.

Sverigedemokraterna vill att det tillfälligt blir ett stopp på att dela ut medborgarskap. Partiet vill att stoppet gäller tills en utredningen genomförts efter som det är för "lätt" att bli medborgare just nu.

På Migrationsverkets hemsida kan du läsa om hur "lätt" det är: Generellt så ska du ha bott i Sverige i minst fem år för att få medborgarskap, om du är flykting ska du bott här i fyra år. Du ska ha uppehållstillstånd, inte begått några brott och inte ha några anmärkningar hos kronofogden. Självklart ska du också kunna styrka din identitet.

Tidigare har partiet ansett att det ska ta upp till tio år att bli medborgare, skriver Dagens Nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Jimmie?
Tack för din röst!