Onsdag 28 Jul
Stockholm

Experten: "Palme hade varit en lysande politiker i dag"

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Hur hade Olof Palme hanterat SD? Flyktingkrisen? Hade han varit bra på sociala medier? Nyheter24 ringde upp en statsvetare för att kika.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den 28 februari är det 30 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds på öppen gata i centrala Stockholm. Men även om han hade levt i dag hade han förmodligen lämnatpolitiken sedan länge.

Men. Hur hade en ung Olof Palme klarat sig i den svenska politiken i dag? Hade det blivit succé eller totalflopp? Nyheter24 ringde upp statsvetaren Stig-Björn Ljunggren för att höra hur Palme hade klarat sig 2016.

1. Hur hade Palme hanterat flyktingkrisen?

– Han skulle mycket innovativt kastat sig in i debatten om vad flyktingkrisen innebär för det välfärdssystem vi byggt. Han skulle vilja förändra de strukturer vi har. Han skulle ha ett paket för att lösa problemen. Det hade blivit låglönejobb och bostadsbyggande och reformering av välfärdssystemet, allt i stora paket utformade för att beröra samtliga frågor. Sedan skulle han använda sig av ett gediget fotarbete för att få politisk majoritet för det, blocköverskridande, Stig-Björn Ljunggren till Nyheter24.

2. Hur hade han varit med media?

– Det hade funkat dåligt, och det gjorde det ju på den tiden också. Media funkar ju så att den som sticker ut genast tas ner. Motståndarna utnyttjar medias överkänslighet för att slå ner på dem som har lite karaktär. Han hade varit en ivrig twittrare, och bra mycket mer inspirerande än de plattfotade försök vi ser från dagens politiker.

3. Hur hade han klarat sig i en partiledardebatt?

– Han skulle varit lysande. Hans formuleringskonst och hans politiska förmåga skulle gjort att de andra framstått som intellektuella pygméer.

4. Hur hade han hanterat Sverigedemokraterna?

– Palme hade använt sig av agitation för att fånga upp människors vrede, att folk är förbannade. Han skulle med hjälp av sin agitationsförmåga försöka styra in den här vreden i rationella banor. Han skulle gjort en mycket stor sak av att vi i Sverige tagit vårt ansvar, säger Stig-Björn Ljunggren

5. Hur hade han varit i utrikespolitiken?

– Han skulle han talat för samverkan för nationens bästa. Utrikes skulle han pratat om hotbilder och skräckfigurer. Han hade gjort oroligheterna i Mellanöstern och hotet från Ryssland till mer inrikespolitiska angelägenheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela