Jimmie Åkesson är i farten igen.
1 av 2
Jimmie Åkesson är i farten igen. - Foto: TT
Han medger att tvånget skulle bli väldigt dyrt.
2 av 2
Han medger att tvånget skulle bli väldigt dyrt. - Foto: tt bild

SD:s nya förslag: Tvinga alla flyktingar att hälsotestas

​Svensk lag säger att alla asylsökande ska erbjudas en hälsoundersökning av landstinget. Ungefär hälften av dem väljer att genomgå den – men SD vill att alla ska tvingas.


Sverigedemokraterna kräver att alla asylsökade tvingas hälsotestas, skriver Aftonbladet. Detta eftersom fallen av sjukdomen tbc har ökat de senaste tio åren i Sverige. Dock har 97 procent av de sjuka smittats utomlands, och risken att få sjukdomen är i princip minimal såvida du inte bor tillsammans med en person som är sjuk. Siffrorna visar att spridningen av tbc inom Sverige inte har ökat alls.

Men Jimmie Åkesson är orolig ändå.

– Just det är något som riskerar att öka i takt med att vi får hit fler människor som bär på den här smittan. Det är klart att om vi inte gör någonting, om vi inte ser till att undersöka genom obligatoriska hälsokontroller så kommer sannolikt smittspridningen inom Sverige att riskera att öka. Därför måste vi agera nu säger han.

Åkesson menar att de som inte vill hälsotestas sannolikt vill dölja att de är sjuka.

– Man måste vara klar över att många inte vill genomgå undersökningen, för att man inte vill att det ska konstateras att man bär på smittan, det finns en skam kring det i vissa kulturer.

Han medger dock att det skulle bli väldigt dyrt att tvångstesta alla asylsökande.

Olle Olsson, handläggare på Sveriges kommuner och landsting, säger att det skulle vara svårt att tvinga folk till undersökningar.

– För att man ska kunna göra tvångsinsatser krävs det ganska mycket. Det finns viss lagstiftning som gör att man kan tvinga människor till saker och ting. Men det här skulle vara ett ganska stort ingrepp, säger han till Aftonbladet.

/
TBC
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!