Onsdag 10 Aug
Stockholm

Miljöpartiet erkänner ett tredje kön – ändå blir hen skrattad åt

Karin Hallberg sitter i Miljöpartiet Kalmars styrelse och är språkrör för Grön Ungdom Kalmar. Hen tycker GU är bättre är MP på att ta hänsyn till transpersoner.
1 av 3
Karin Hallberg sitter i Miljöpartiet Kalmars styrelse och är språkrör för Grön Ungdom Kalmar. Hen tycker GU är bättre är MP på att ta hänsyn till transpersoner. Foto: Privat / TT
Miljöpartiet har skrivit i sina stadgar att en man och en kvinna ska vara språkrör. Det exkluderar personer som inte identifierar sig så.
2 av 3
Miljöpartiet har skrivit i sina stadgar att en man och en kvinna ska vara språkrör. Det exkluderar personer som inte identifierar sig så. Foto: TT
Karin Hallberg är kritisk till partiets stadgar, men tror att medlemmarna kan lära sig.
3 av 3
Karin Hallberg är kritisk till partiets stadgar, men tror att medlemmarna kan lära sig. Foto: Privat

Miljöpartisten Karin Hellberg blir ofta felkönad av partiet, trots att partiet säger sig vara för HBTQ-personers rättigheter.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Miljöpartiet är det enda partiet med två språkrör. Det har det för att alltid kunna välja en man och och en kvinna, vilket det är skrivet i partiets stadgar att det ska göra.

Formuleringen väcker kritik eftersom den exkluderar personer som inte kan en könsidentitet som stämmer helt överens med man eller kvinna. En personer som reagerar är Karin Hallberg.

– Det är självklart att man inte kan ha en formulering som utesluter att transpersoner kandiderar till språkrör, säger hen till Nyheter24.

– I praktiken kan man kandidera, men då måste man tvångsköna sig. Annars kunde man ha en skrivning om att max ett språkrör får vara en cis-man, jag tycker det är en betydligt bättre formulering för den blir inte tvångskönande, säger Hallberg.

Hen har själv erfarenhet av att sitt kön inte erkänns i partiet. Något som går rakt emot MP:s ställningstagande att det finns ett tredje kön.

– Jag tycker inte att Miljöpartiet uppfyller sina mål om att vara intersektionellt feministiska och ta hänsyn till olika förtryck. Jag har brottats mycket med om det är rätt parti för mig.

Karin vill ändå stanna i Miljöpartiet, för att hen brinner för miljöfrågan, och är beredd att ge miljöpartisterna tid att lära sig mer om transfrågor.

– Tyvärr tror jag att det kommer ta lång tid. Jag har varit i sammanhang där jag påtalade att partiet tvångskönade och folk skrattade. Det är olika hur folk reagerar men en gång blev jag skrattad åt. Det är många som inte kan så mycket om det här eller tycker det är överkänsligt att bry sig, säger hen.

Tycker du Miljöpartiet är feministiskt?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.