Här sågar Fridolin Jimmie Åkesson: "Du gjorde en homofob till talman"

- 15/06/2016, 12:13
1 av 3

Riksdagen

2 av 3

TT

3 av 3

Riksdagen

Jimmie Åkesson började läxa upp Fridolin om extremism – då gick MP-ledaren till motattack.

Under morgonens partiledardebatt i riksdagen handlade en stor del av debatten om extremism och fundamentalism. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gick till angrepp mot Gustav Fridolin och Miljöpartiet, i ljuset av vårens skandaler där flera företrädare för MP fått avgå.

– Frågan är om det inte är dags att Gustav Fridolin följer mitt exempel, och inför en nolltolerans mot extremism i sitt parti, sa Jimmie Åkesson då.

Då lackade Gustav Fridolin, och menade att Jimmie Åkesson borde ta itu med företrädare i sitt eget parti först.

– Vi är tydliga med att alla våra företrädare ska följa Miljlöpartiets värderingar. Vi accepterar aldrig homofobi eller någon annan form av extremism, sa Gustav Fridolin, och fortsatte sedan:

Gustav Fridolin.

– Jimmie Åkesson gör i stället en av de främsta homofoberna i Sverige till talman. När vi andra här stod och applåderade både statsministern och Anna Kinberg Batras uppmuntran att ställa upp för HBTQ-samhället i världen efter den fruktansvärda attacken i Orlando, då satt Sverige andre vice talman Björn Söder stilla. Han som kallat Pride-festivalen för ett ”perverst homosexevenemang". Är det er nolltolerans? Att göra homofober till talmän?

Björn Söder dök upp i debatten.

2013 avslöjades anteckningar från Jimmie Åkessons arbete med sin bok Satis Polito, där han kallar deltagare i prideparaden för ”smaklösa” och menar att komikern Jonas Gardell håller på med ”billig böghumor”. Läs mer om det här.

Har SD:s nolltolerans på riktigt?