Stenhårda storbråket mellan S och SD: "Det här är en krigsförklaring"

- 13/09/2016, 09:48
1 av 2

TT

2 av 2

TT

Nu hettar det till ordentligt! Det råder ett fullskaligt supertjafs mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är inte överens. Alls. Socialdemokraterna har nämligen hamnat i kris efter att SD sagt att de kommer fälla ett nytt stort förslag där S hade räknat med SD:s stöd.

Förslaget går ut på att företag som deltar i offentliga upphandlingar ska ha kollektivavtal. Alltså att företagen ska följa regler om typ mininivå på löner och semestrar. Bara för ett halvår sedan var Sverigedemokraterna för förslaget, men nu har man ändrat sig. Det har gjort sossarnas civilminister Ardalan Shekarabi skitarg.

– Sverigedemokraternas besked är en krigsförklaring mot svenska löntagare. Det här kommer att drabba svenska lastbilschaufförer, taxiförare och väktare. Det innebär att lägsta möjliga bud med lägsta möjliga löner för medarbetarna kommer vinna upphandlingarna, säger Shekarabi till Sveriges Radio.

Krigsförklaring? Riktigt hårda ord från en politiker.

Men Oscar Sjöstedt, som är Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, menar att SD skyddar småföretagen genom att sänka förslaget.

– Småföretagen drabbas väldigt hårt av det här förslaget, eftersom en majoritet av småföretagen i dag inte har kollektivavtal. De kommer då i princip uteslutas från offentliga upphandlingar, säger Oscar Sjöstedt i en intervju SD själva gjort med honom på partiets Facebook-sida.

Sjöstedt säger också att han gärna hade bjudits in till samtal med regeringen, eftersom man faktiskt är överens om mycket.

Frågan är om Sjöstedt har sina egna väljare med sig...

– Jag har föredragit om civilministern hade kontaktat mig inför beredningen av det här. Då hade vi kunnat sätta oss ner och titta på det här, säger Sjöstedt i Facebook-intervjun.

Frågan verkar också splittra SD:s väljare. De flesta kommentarerna under Sjöstedts intervju är överens med Sverigedemokraterna, men vissa har svårt att förstå sig på förslaget.

”För en gångs skull har S ett vettigt förslag som garanterar utsatta svenska löntagare kollektivavtal. Fattar inte varför SD agerar som nyliberalerna i alliansen”, skriver en som kommenterat. ”Allt för att fälla regeringen , men det känns lite som att nu SD går ner på samma lekstugenivå som sossarna”, skriver en annan besviken SD-väljare.

Vilka håller du på?