Torsdag 19 Maj
Stockholm

Övergreppsskandalen i Sverigedemokraterna – här är allt som hänt

Ord står mot ord i härvan kring Sverigedemokraterna och Hanna Wigh – här är allt som hänt hittills.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Kalla Fakta avslöjar övergrepp 

På måndagen kunde TV4:s Kalla fakta avslöja att SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh ska ha utsatts för sexuellt övergrepp av en annan riksdagsledamot inom Sverigedemokraterna. Övergreppet ska ha skett på Sverigedemokraternas kansli i Stockholm.

 – Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och så tog han ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger, sa Wigh i Kalla fakta. 

2. Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna

Wigh meddelar också att hon nu lämnar partiet, men att hon däremot ska sitta kvar i riksdagen som politisk vilde. 

– Så som Sverigedemokraterna ser ut idag är de det största hotet mot det Sverige de säger sig vilja värna, sa Hanna Wigh till Nyheter24 då.

3. Sverigedemokraterna polisanmäler

Samma dag kunde Aftonbladet avslöja att Sverigedemokraterna nu polisanmäler händelsen för att kunna gå till botten med det hela.

4. Hemliga inspelningar

I Kalla faktas program, som visades på måndagskvällen, avslöjades det också att det fanns hemliga inspelningar där SD:s partisekreterare Richard Jomshof sa till Wigh att han var "besviken" över att hon tidigare gått till media och varnat om unken kvinnosyn inom partiet. 

5. Åkesson vill veta vem som utfört övergreppet

I en intervju i Aftonbladets morgon-tv sa Åkesson att han inte visste vem som utfört övergreppet, och han vädjade till Hanna Wigh att berätta vem det är. 

6. Wigh säger att Åkesson ljuger

Men Hanna Wigh säger att hon samma morgon haft ett kort möte med Åkesson i TV4-huset, och att hon där ska berättat vem anklagelsen gällde

Sverigedemokraterna själva medger att mötet ägt rum, men nekar till att Wigh ska ha sagt vem övergreppet gällde. 

7. Tar time-out

Vid lunchtid på tisdagen meddelade SD att den anklagade ledamoten tar time out från sitt arbete i riksdagen. Samtidigt nekar partiet till att anklagelserna skulle vara sanna. På eftermiddagen skrev Expressen att en förundersökning har inletts. 

8. Mannen förnekar

I en intervju med Aftonbladet talar den den utpekade mannen ut om anklagelserna. 

– Jag har aldrig någonsin begått ett sexuellt övergrepp mot Hanna Wigh eller någon annan för den delen heller, säger han till Aftonbladet

LÄS MER: Här är frågan som kan sänka Sverigedemokraterna i nästa val

Kommer SD ta stor skada av detta?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela