- Foto: TT/Nyheter24

Övergreppsskandalen i Sverigedemokraterna – här är allt som hänt

Ord står mot ord i härvan kring Sverigedemokraterna och Hanna Wigh – här är allt som hänt hittills.


1. Kalla Fakta avslöjar övergrepp 

På måndagen kunde TV4:s Kalla fakta avslöja att SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh ska ha utsatts för sexuellt övergrepp av en annan riksdagsledamot inom Sverigedemokraterna. Övergreppet ska ha skett på Sverigedemokraternas kansli i Stockholm.

 – Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och så tog han ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger, sa Wigh i Kalla fakta. 

2. Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna

Wigh meddelar också att hon nu lämnar partiet, men att hon däremot ska sitta kvar i riksdagen som politisk vilde. 

– Så som Sverigedemokraterna ser ut idag är de det största hotet mot det Sverige de säger sig vilja värna, sa Hanna Wigh till Nyheter24 då.

3. Sverigedemokraterna polisanmäler

Samma dag kunde Aftonbladet avslöja att Sverigedemokraterna nu polisanmäler händelsen för att kunna gå till botten med det hela.

4. Hemliga inspelningar

I Kalla faktas program, som visades på måndagskvällen, avslöjades det också att det fanns hemliga inspelningar där SD:s partisekreterare Richard Jomshof sa till Wigh att han var "besviken" över att hon tidigare gått till media och varnat om unken kvinnosyn inom partiet. 

5. Åkesson vill veta vem som utfört övergreppet

I en intervju i Aftonbladets morgon-tv sa Åkesson att han inte visste vem som utfört övergreppet, och han vädjade till Hanna Wigh att berätta vem det är. 

6. Wigh säger att Åkesson ljuger

Men Hanna Wigh säger att hon samma morgon haft ett kort möte med Åkesson i TV4-huset, och att hon där ska berättat vem anklagelsen gällde

Sverigedemokraterna själva medger att mötet ägt rum, men nekar till att Wigh ska ha sagt vem övergreppet gällde. 

7. Tar time-out

Vid lunchtid på tisdagen meddelade SD att den anklagade ledamoten tar time out från sitt arbete i riksdagen. Samtidigt nekar partiet till att anklagelserna skulle vara sanna. På eftermiddagen skrev Expressen att en förundersökning har inletts. 

8. Mannen förnekar

I en intervju med Aftonbladet talar den den utpekade mannen ut om anklagelserna. 

– Jag har aldrig någonsin begått ett sexuellt övergrepp mot Hanna Wigh eller någon annan för den delen heller, säger han till Aftonbladet

LÄS MER: Här är frågan som kan sänka Sverigedemokraterna i nästa val

/
/
Relaterat
Kommer SD ta stor skada av detta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skjuten i Malmö inte livshotande skadad

C vill sänka skatten med 13 miljarder

Centerpartiet satsar 13 miljarder kronor på ett jobbskatteavdrag i sin skuggbudget. Två miljarder kronor mer än i regeringens budget.

Katolska kyrkan diskuterar samkönade äktenskap

Påve Franciskus har föreslagit att katolska kyrkan ska kunna välsigna samkönade par. Det har lett till kraftiga reaktioner och flera konservativa kardinaler utmanar påven.

Ryssland: Drygt 30 drönare nedskjutna i natt

Över 30 ukrainska drönare har förstörts i Rysslands västra delar under natten, hävdar Ryssland. Enligt försvarsdepartementet har även en attack mot Krim vattenvägen avvärjts.

Mordet på Tove: Nu inleds rättegången i hovrätten – flera expertvittnen ska höras

Johanna Jansson och Maja Hellman fick livstids fängelse för mordet på Tove, 21. Men när hovrätten nu prövar fallet är det med en ny åklagare, ny försvarare och nya vittnen. Dessutom har försvararen Clea Sangborn fortsatt möjlighet att gå vidare med sin jävsanmälan – och få rättegången omprövad.

Tjänstesektorn bromsar – men pristrycket består

Tjänstesektorn ser allt dystrare på framtiden och mycket tyder på att det blir ännu värre innan det vänder, enligt inköpschefsindex för tjänsteföretagen från Swedbank/Silf. Men trycket uppåt på priserna i sektorn består.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.